Kristiansand-drapene:

- Helt uvirkelig situasjon for dem

Alwan Ahmed Alawneh (46) er etterlyst for dobbeltdrap. Familien håper at han blir funnet så fort som mulig.

ETTERLYST: Politiet har siktet og etterlyst Alwan Ahmed Alawneh (46) etter at hans tidligere samboer og datteren (8) ble funnet drept i Kristiansand tidligere denne uka. Foto: Politiet
ETTERLYST: Politiet har siktet og etterlyst Alwan Ahmed Alawneh (46) etter at hans tidligere samboer og datteren (8) ble funnet drept i Kristiansand tidligere denne uka. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Fredag ettermiddag har fremdeles ikke politiet fått kontakt med Alwan Ahmed Alawneh.

46-åringen er siktet og internasjonalt etterlyst etter at samboeren hans og deres åtte år gamle datter ble funnet drept i en leilighet i Vågsbygd i Kristiansand onsdag.

- Mine klienter er i en helt uvirkelig situasjon, sier bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs til Dagbladet.

Tidligere fredag var hun i møte med de etterlatte og pårørendekontakten i politiet.

- Dette er veldig vanskelig for dem, oppsummerer Drabløs.

- Hva tenker de om at siktede ikke er pågrepet?

- De ønsker jo at han skal bli funnet så fort som mulig.

- Har de noen tanker om hvor han kan befinne seg?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Pedersen.

Leide hybel

Alawneh bodde ikke hjemme da drapene skjedde, men leide en hybel om lag en kilometer fra åstedet. Han skal ha flyttet ut for halvannen måned, ifølge Dagbladets opplysninger.

Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere relasjonen mellom avdøde og Alawneh med tanke på mulig motiv, utover å bekrefte at han ikke lenger bodde på adressen der avdøde ble funnet.

- Foranledningen er selvfølgelig alltid viktig i en sak. Først og fremst prøver vi å finne ut hva som har skjedd og hvem som er gjerningspersonen, så prøver vi å kartlegge motiv. I denne saken vet vi ikke med sikkerhet hvem gjerningspersonen er, så motivet er også vanskelig å slå fast, sier politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt til Dagbladet.

JAKTER SVAR: Politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
JAKTER SVAR: Politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Var veldig grei

I forbindelse med at Alawneh er etterlyst med navn og bilde, har politiet vært tydelige på at han foreløpig har status som siktet i saken. De har ikke utelukket at det kan finnes flere eller andre gjerningspersoner.

- Samtidig er han siktet for dobbeltdrap. På hvilket grunnlag?

- Det er det totale bevisbildet vi sitter på nå, som følger av alle undersøkelsene vi har gjort de siste dagene. Jeg kan ikke gå nærmere inn på det av hensyn til etterforskningen, svarer Pedersen.

Dagbladet har snakket med flere som kjenner Alawneh. De beskriver en stille og rolig mann, som ikke gjorde så mye ut av seg.

- Han var veldig grei, sier en bekjent.

Alawneh er opprinnelig fra Palestina, men hadde norsk statsborgerskap. Etter det Dagbladet får opplyst, er han ikke tidligere straffedømt i Norge.

- Sjokk, tårer og tristhet

Den palestinske foreningen i Agder har sendt ut en pressemelding etter dobbeltdrapet.

- Nyhetene møtte vi med sjokk, tårer og tristhet, og vi sender våre varmeste tanker og dyp omsorg til familiene og pårørende som er rammet i denne forferdelige situasjonen, heter det i pressemeldinga.

SØK: Politiet har blant annet tatt i bruk hundepatruljer i søket etter siktede. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SØK: Politiet har blant annet tatt i bruk hundepatruljer i søket etter siktede. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Alawneh kom til Norge sammen med et annet familiemedlem for om lag 16 år siden.

- Det palestinske og arabiske miljøet i Kristiansand føler sterkt på tapet av to umistelige mennesker. De som vi mistet vil for alltid leve videre i minnene til familien, venner og i nærmiljøet, skriver foreningen.

Samtidig kommer de med en oppfordring:

- Rykter kan skade også andre sine familier og barn, og ber om at spekulasjoner og ryktespredning unngås.

Avbildet tirsdag kveld

Siste sikre observasjon av Alawneh er på Kiwi på Torvet i Kristiansand sentrum tirsdag kveld. Avdøde skal også ha blitt sett samme kveld, har politiet tidligere opplyst.

De mener at drapene skal ha skjedd en gang mellom da og fram til de fikk meldingen onsdag klokka 13.21.

Politiet vet ikke om Alawneh fremdeles oppholder seg i Norge, eller om han har forlatt landet.

- Vi holder alle muligheter åpne, og er klar over at det er mange måter man kan forlate landet uten å gi fra seg personopplysninger, sier politiinspektør Cecilie Pedersen.

PÅ BUTIKKEN: Dette bildet er den siste sikre observasjonen av drapssiktede Alwan Ahmed Alawneh (46). Foto: Politiet
PÅ BUTIKKEN: Dette bildet er den siste sikre observasjonen av drapssiktede Alwan Ahmed Alawneh (46). Foto: Politiet Vis mer

- Gjort flere beslag

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra politiet i Sverige og Danmark om eventuell bistand til norsk politi, men de har foreløpig ikke svart.

Politiet har gjort en rekke kriminaltekniske undersøkelser på både funnstedet og boligen til Alawneh, samt i nærområdet. Bilder fra stedet viser blant annet politifolk som undersøker klær fra en søppelkasse ved et busstopp ikke langt fra åstedet.

Pedersen ønsker imidlertid ikke å kommentere hvilke beslag de har gjort i saken, eller om politiet har kontroll på et antatt drapsvåpen.

- Vi har gjort flere beslag og jobber nå med å undersøke disse, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer