PARTY: Alkoholen flyter fritt og jentene danser på baren på utestedet «Robin Hood» nede ved havna i Alanya sentrum, Tyrkia. Da Dagbladet besøkte partystedet i forrige uke uttalte politisjefen på den største politistasjonen i byen at norske jenter anmelder voldtekter for å få igjen forsikringspenger. Foto: Nina Hansen.
PARTY: Alkoholen flyter fritt og jentene danser på baren på utestedet «Robin Hood» nede ved havna i Alanya sentrum, Tyrkia. Da Dagbladet besøkte partystedet i forrige uke uttalte politisjefen på den største politistasjonen i byen at norske jenter anmelder voldtekter for å få igjen forsikringspenger. Foto: Nina Hansen.Vis mer

- Helt vanvittig å si at norske jenter anmelder voldtekt for å få penger

Forsikringsbransjen provosert over utspillet til tyrkisk politisjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Norske kvinner anmelder voldtekter for å få igjen på forsikringspengene, sier leder av den største politistasjonen i Alanya, Firat Erdem, til Dagbladet.

Utspillet provoserer presseansvarlig i Tryg Vesta, Roald Stigum Olsen. Han forteller at de i fjor fikk en henvendelse fra den norske ambassaden til Tyrkia om nettopp denne problematikken. Ambassaden var bekymret over at lokalsamfunnet, både politi og journalister, faktisk trodde at norske jenter anmeldte voldtekter for å få penger.

- Vi forfattet et skriv på vegne av hele den norske forsikringsstanden om at en slik erstatning ikke eksisterer, og sendte den tilbake til den norske ambassaden i Ankara, forteller han.  

Stigum Olsen forteller videre at han ble sjokkert da han fikk henvendelsen.

- Det er helt vanvittig. Det ble også meldt om at denne forestillingen også finnes blant tyrkiske journalister som stod klare utenfor politihusene for å fotografere jentene som nettopp hadde avgitt forklaringer i voldtektssaker.

De norske jentene blir ikke trodd i tyrkisk media, påpeker han.

- De tror det er penger å hente hjemme for disse jentene, men det stemmer jo ikke. De koblet dette også til den norske måten å være på og å kle seg på når man er på ferie, sier han.

25 voldtekter i året Medisinsk fagdirektør og lege i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad, opplyser til Dagbladet at det hvert år blir anmeldt rundt 25 voldtekter av norske kvinner som har vært på ferie i utlandet.

- Men det finnes jo endel mørketall, fordi det ikke er alle som melder ifra, sier han. 

Kjølstad stiller seg heller ikke positiv til utspillet fra tyrkisk politi.

FORSIKRINGSPENGER: Leder av den største politistasjonen i Alanya, Firat Erdem, sier til Dagbladet at norske jenter anmelder voldtekt for å få igjen forsikringspenger. Foto Nina Hansen / Dagbladet
FORSIKRINGSPENGER: Leder av den største politistasjonen i Alanya, Firat Erdem, sier til Dagbladet at norske jenter anmelder voldtekt for å få igjen forsikringspenger. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det der tviler jeg på er sant. Tyveri er det nok mange som anmelder for å få igjen på forsikringspengene, men voldtekt, det tror jeg vil være mer spekulativt.   

Kjølstad sier til Dagbladet at Europeiske Reiseforsikring allerede har fått meldinger om voldtekt av norske kvinner på ferietur i år.

- De får psykologisk hjelp, og bistand med tidligere fly hjem også videre. Men det er ikke noe penger å tjene på dette, påpeker han.

20 prosent av ungdom er forsikringsløse Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige, kan opplyse at også de har registrert ett tilfelle av voldtekt denne feriesesongen, som skal ha funnet sted i Thailand.  

Han informerer videre at rundt 20 prosent av norsk ungdom ikke har skaffet seg reiseforsikring før de drar på ferie.

- Det er jo spesielt greit å ha med tanke på å komme seg hjem, om man skulle komme i en uheldig situasjon, sier Rysstad.

Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen, sier at de ikke har fått rapporter om voldtekter denne sommeren.

- Det har foreløpig bare vært småtyverier og småskader. Men det er jo ennå tidlig på sommeren,  sier hun.

UENIG: Medisinsk fagdirektør og lege Sverre Kjølstad i Europeiske
Reiseforsikring er sterkt uenig med politisjefen. Foto: Anniken Mjaaland/Dagbladet.
UENIG: Medisinsk fagdirektør og lege Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring er sterkt uenig med politisjefen. Foto: Anniken Mjaaland/Dagbladet. Vis mer