- Helt vanvittig at folk tør å gå på rulleski i veien i mørket

Med kamera i frontruta opplevde Per (78) å bli blendet av møtende bil - som førte at han ikke så rulleskiløper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Øgland er leder i Bærum Trafikksikkerhetsforening og reagerer kraftig på rulleskiløperen han møtte i mørket i Hosleveien i Bærum.

- Det er helt vanvittig at de tør å gå i veien, hvor det er mye trafikk og svingete veier, sier Øgland til Budstikka.

- Skremmende Han bekrefter historien overfor Dagbladet, og beskriver hendelsen som skremmende.

- Det var medpassasjeren min som bemerket rulleskiløperen. Selv var jeg blendet av lyset fra en møtende bil og kunne ikke se ham, sier Øgland.

Hendelsen skjer under to måneder siden Trygg Trafikk-leder og skitopp Ivar Ringen var ute i Dagbladet og advarte mot «kamikaze-ferden» på rulleski. Samtidig gikk landslagssjef Åge Skinstad ut og rådet rulleskiløpere til å gå i bredden, fordi «da må bilene vente». Dette fikk Vegvesenet til å reagere knallhardt, og kalte Skinstads råd for helt uansvarlig.

- Gæren Øgland i Bærum understreker at han var langt fra å kjøre på rulleskiløperen.

- Det er ikke noe lurt å gå på rulleski i mørket, og om du er så gæren at du gjør det, så må du følge trafikkens spilleregler, sier han og påpeker kravene for syklister:

«Sykkelen skal ha rød refleks bak og gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene. Dersom sykkelen brukes i mørke eller vær med dårlig sikt, skal den ha lykt foran med hvitt eller gult lys og lykt bak som gir rødt lys,» står det hos Trygg Trafikk.

Budstikka har også snakket med utviklingssjef Per Nymoen i Skiforbundet, som også reagerer på filmen. Forbundet lanserte nylig egne regler for «rulleskivett».

Der anbefaler forbundet rulleskiløpere å trene i godt dagslys eller i godt belyste områder uten motorisert trafikk om kvelden.

- Personlig ville jeg ikke gått på en slik vei i mørket, kanskje ikke i dagslys en gang, sier Nymoen til lokalavisa.

MOTLYS: Det er vanskelig å se rulleskiløperen med motlyset fra de møtende bilene. Foto: Per Øgland
MOTLYS: Det er vanskelig å se rulleskiløperen med motlyset fra de møtende bilene. Foto: Per Øgland Vis mer

Han understreker at løperen på videoen virker å være godt utstyrt med refleks, men mener rulleskiløperen burde ha valgt en annen vei.

- Jeg var godt synlig Dagbladet har snakket med rulleskiløperen, en 37-åring som bor i området. Han mener at han har gjort alt riktig i situasjonen, og sier at han ikke kunne ha valgt en annen vei fordi det er på tur hjem.

- Jeg bruker alltid refleksvest og er godt synlig, og må nesten gå der fordi jeg bor i nærheten. Jeg kan dessuten ikke huske at det var noe ekkelt med den situasjonen, sier mannen.

- Jeg mener det ser verre ut på video, fordi kameraet blir blendet av sterkt lys fra møtende bil. Jeg er opptatt av sikkerhet, og gir tydelige tegn og bruker refleksvest, sier 37-åringen.

Han er ærlig på at han er oppgitt av fokuset.

- Jeg mener slike saker gir inntrykk av at rulleskiløpere ikke bryr seg, men alle jeg har sett bruker refleksvest og tar sikkerhet seriøst. Det vil jeg at bilister skal forstå, sier mannen.

Mannen sier at han nå vurderer å bruke lys for å bli enda mer synlig.

- GÆREN: Per Øgland mener rulleskiløperen skulle ha merket seg bedre. Foto: Per Øgland
- GÆREN: Per Øgland mener rulleskiløperen skulle ha merket seg bedre. Foto: Per Øgland Vis mer