Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt vanvittig

En sjokkert Jan Petersen kom til ruinbyen Banda Aceh i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen ble i dag vist rundt i ruinene av Banda Aceh av Halvor Fossum Lauritzen fra Røde Kors.

- Skalaen på ødeleggelsene er helt vanvittig. Det er umulig å beskrive, sier Petersen der han står ved siden av et lik pakket i svart plast på gata. Bak ham strekker restene av byen seg helt til horisonten. Bare et og annet hus står mer eller mindre uberørt igjen midt i et hav av knust ved og sement som tidligere var et tett befolket byområde.

- Jevnet med jorden

- Helt jevnet med jorden. Bilvrak, treverk, madrasser i en eneste haug, sier han og uttrykker sjokk over likposene som ennå ligger mange steder. Den søtlige liklukten merkes stadig.

Petersen kom til Banda Aceh med et Hercules-fly som fraktet telt og en bil for Det internasjonale Røde Kors fra Singapore.

Allerede på flyplassen ble Petersen møtt av etterdønningene etter jordskjelvet og flodbølgen: Store Hercules-fly og helikoptre fra mange land, blant annet USA, Australia og Singapore landet med nødhjelp. Telt for redningsmannskapet er slått opp rundt hele flyplassen, mellom store hauger med kasser med bistand.

- I begynnelsen var det veldig viktig å fokusere på den norske siden av tragedien og hjelpe dem som savnet noen. Men nå må vi erkjenne at det er blant annet her at de virkelige store tallene er, sier Petersen. - Dette er en enorm tragedie som kaller på mer av vår innsats, sier han og lover at hjelpen skal fortsette også etter at TV-lysene er slått av og mediene er reist hjem.

- Mye å gjøre

Banda Aceh ble rasert av flodbølgen enda den ligger flere kilometer fra kysten, og bare noen minutter etter at et jordskjelv ødela mange bygninger.

På kjøreturen rundt i byen kunne Petersen selv se lik som var pakket i plast og lik som lå klemt mellom restene av hus. Han uttrykte sjokk over at lik ennå ble hentet fram to uker etter tragedien, og møtte selv en 60 år gammel mann som nettopp hadde funnet liket av sin yngste sønn der huset hans hadde stått, og som gråt over den svarte likposen.

- Jeg er slått av hvor enormt mye de ennå har foran seg å gjøre for å finne lik og rydde opp her. Etter 14 dager graver de fortsatt fram lik, sier han.

(NTB)

RUINBYEN: Jan Petersen kom til Banda Aceh i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media