Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt vanvittige tilstander på sykehuset

Krigen raser utenfor Shifa-sykehuset der norske leger jobber på spreng. Et annet sykehus er bombet, og FN-hovedkvarteret står i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et sykehus skal være bombet, og FN-hovedkvarteret i Gaza står i brann. 

Al Jazeera melder at det er sykehuset i Tal El-Hawa som er bombet. Det skal være 500 personer inne i sykehuset som ligger sentralt i Gaza by.

Det skal være sykehuset Al-Quds som står i brann, skriver Haaretz.com.

Dagbladet.no har vært i kontakt med den hjemvendte legen Erik Fosse, Han blir forferdet når han hører om at Al-Quds-sykehus står i brann.

- Huff, der har vi mange venner, er hans første reaksjon.

Han er samtidig ikke overrasket over angrepene.

- Det er helt ute av proposjoner. Nå må dette stoppe, det går ikke an at dette skal få fortsette, sier Fosse.

40 innesperret
Den israelske gruppen Israelske leger for menneskerettigheter sier den har snakket med ledelsen ved sykehuset, som forteller at minst 40 sykehusansatte er innesperret i den rammede fløyen på Al-Quds-sykehuset.

Christer Zettergren, leder for svenske Røde Kors, sier til nyhetsbyrået TT at det var mange barn i sykehusfløyen da rakettene slo ned.
— Det var et direkte treff på andre etasje. Det var et 30-talls barn der, men jeg vet ikke om de ble såret, sier Zettergren, som befinner seg i Ramallah på Vestbredden.

Krig rett utenfor
Tre norske leger og en norsk sykepleier jobber på spreng for å ta unna skadde på Shifa-sykehuset midt i kampsonen.

- Jeg har nettopp vært i kontakt med teamet vårt på Shifa. Det er helt vanvitige tilstander. Det pågår krigshandlinger veldig nært sykehuset, men det skal foreløpig ikke ha blitt truffet, sier Merete Taksdal fra Norwacs kontorer i Egypt.

Kaotiske tilstander

Norwac-legene på sykehuset melder om kaotiske tilstander. Alle operasjonshaller er overfylte med skadde. Det samme er alle andre rom og korridorer på sykehuset.

- De opererer to til tre pasienter samtidig på hver operasjonsstue, og har holdt på i hele natt for å ta unna den enorme mengden skadde. Behovet for akutt medisinsk hjelp er akutt, sier Taksdal.

Tør ikke gå ut
- Når de hører at andre sykehus og FN-hovedkvarteret er truffet - at ikke en gang disse er skjermet for kamphandlingene - blir de naturlig nok skremte. Men det er for farlig å bevege seg ut. Derfor vurderer de foreløpig at det tryggeste er å bli på sykehuset, sier hun.

Ifølge CNN skytes det ukontrollert ved og mot FNs hovedkvarter i Gaza by.

Bygningen ble tidligere i morges skutt etter at det brøt ut kamper mellom israelske soldater og Hamas-representanter , sier operasjonsleder John Ging ved U.N Relief and Works Agency ifølge CNN.

SKREMTE: Johannes Brattebø fra Voss, på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by. Også den norske legen Mohammad Abou-Arab og sykepleier Dagfinn Brattelied jobber på spreng for å redde skadde. Foto: Hamada Hamada / Dagbladet
SKREMTE: Johannes Brattebø fra Voss, på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by. Også den norske legen Mohammad Abou-Arab og sykepleier Dagfinn Brattelied jobber på spreng for å redde skadde. Foto: Hamada Hamada / Dagbladet Vis mer
TRE OM GANGEN: Den norske legen Mohammad Abou-Arab (t.v.) og Dagfinn Bjørklid, på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada/ Dagbladet
TRE OM GANGEN: Den norske legen Mohammad Abou-Arab (t.v.) og Dagfinn Bjørklid, på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada/ Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!