Fanget i sverm:

- Helt vilt!

Fotballpappa og biolog Henrik Romsaas opplevde vidda på sitt mest yrende, men det skapte utfordringer på veien.

TAPETSERT: Bilen til Henrik Romsaas var nærmest tapetsert med insekter etter en kjøretur gjennom Nord-Finland søndag. Foto: Privat / NTB
TAPETSERT: Bilen til Henrik Romsaas var nærmest tapetsert med insekter etter en kjøretur gjennom Nord-Finland søndag. Foto: Privat / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld fikk biologen Henrik Romsaas og sønnen oppleve vidda nord i Finland på sitt aller mest yrende.

Det bærer bilen til fotballpappaen ennå preg av.

- Det var helt vilt!, sier Romsaas til avisa Nordlys, som først omtalte saken.

BLIR MINDRE: Flyanalytiker i Winair tror dette blir konsekvensene dersom SAS kommer seg gjennom konkursbeskyttelsen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Så nesten ikke

Far og sønn var på vei tilbake til Tromsø fra fotballturnering i Piteå i Nord-Sverige, og for å nå tilbake til Nordens Paris gikk ferden gjennom Finland.

Før Romsaas og sønnen nådde Kilpisjärvi nord i Finland, like i nærheten der riksgrensen til Sverige, Finland og Norge møtes, så de nær sagt ingenting ut gjennom bilruta.

Årsaken var enorme insektsvermer.

- Det var nydelig vær med 23 grader og midnattssol. Sola sto lavt og rett mot oss hele tida. Da vi kjørte mot Kilpisjärvi var det ganske heftig med insekter og fluer, sier Romsaas til Dagbladet.

Det var så mye insekter i lufta at selv det å stanse bilen ble en prøvelse.

- Da måtte vi gjøre en avveining mellom å kjøre rett fram i et ålreit tempo, eller stoppe, som var vanskelig. Vi så nesten ikke hva som befant seg foran oss på veien. Jeg sa til sønnen min i bilen at «nå aner jeg ikke om det er reinsdyr eller franske sykkelturister foran oss», sier Romsaas.

Men stoppe måtte de. Flere ganger.

TRIKS: Romsaas mistenkte at han og sønnen kunne støte på flust av insekter på veien, og hadde med seg en flaske Jif for å vaske frontruta. Foto: Privat
TRIKS: Romsaas mistenkte at han og sønnen kunne støte på flust av insekter på veien, og hadde med seg en flaske Jif for å vaske frontruta. Foto: Privat Vis mer

Deler to triks

Med et par mils mellomrom ble bilruta så tildekket av insekter at det ble vanskelig å se ut av bilen. I kombinasjon med lav sol kunne forholdene vært direkte trafikkfarlige.

Heldigvis var det seint på kvelden og så godt som ingen andre på veien.

Og heldigvis visste biologen Romsaas råd: I bilen hadde han med seg ei flaske Jif.

- Å ha med seg det var gull verdt. Selv en spylervæske beregnet for insekter, hadde ikke sjans. I ettertid har jeg også hørt at våtservietter visstnok også skal gjøre nytten. Så det er to gode tips, sier Romsaas.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

- Eksotisk opplevelse

Biologen jobber som friluftsrådgiver i Tromsø i kommune og har bodd nordpå i 30 år. Han - og resten av landsdelen - er godt vant med et rikholdig insektliv på vidda om sommeren.

Men, sier han:

- Jeg har aldri opplevd liknende, sier han.

Selv lokale innbyggere i Nord-Finland mente antallet insekter var langt høyere enn vanlig.

- De vi snakket med i Nord-Finland sa at det var spesielt mye insekter på dette tidspunktet. I ettertid så jeg at det var mye døgnfluer, så det var nok en sverm akkurat der vi kjørte.

Han legger til:

- Å oppleve en skikkelig myriade av insekter på vidda, var en eksotisk opplevelse. Det er jo egentlig slik det skal være, så man får se positivt på det, sier han.

Selv om Romsaas har til gode å vaske bilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer