Heltedåd hindret busskatastrofe

LÅNGSERUD/OSLO (Dagbladet): Punktering skal være årsaken til at seks nordmenn og sju svensker ble skadd da Stockholmsexpressen skar over i motgående kjørefelt og ut i grøfta. - Den norske bussjåføren er en helt, sier den svenske politiinspektøren Per Strömbeck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde i går klokka 16.40, et par kilometer utenfor bygda Långserud, som ligger langs E18 tre mil øst for den svenske grensebyen Årjäng.

I tillegg til sjåføren var det tolv passasjerer i bussen. Ulykken skjedde i en 90-sone, og det er grunn til å tro at bussen holdt god fart. Ifølge den 50-årige norske bussjåføren smalt det bokstavelig talt i dekket på høyre forhjul.

- Meget kald sjåfør

- Vi fikk en punktering. Det må være den eller feil på styringen som forårsaket ulykken, sa den sjokkskadde og ryggskadde sjåføren til svensk politi på åstedet.

Om skrekksekundene har bussjåføren forklart følgende, ifølge politiinspektør Per Strömbeck ved politiet i Karlstad:

- Bussen begynte plutselig å trekke inn mot venstre, noe som skjer om man får punktering på høyre side foran. Jeg forsøkte å styre bussen tilbake mot høyre, men måtte gi opp fordi bussen risikerte å velte dersom jeg presset for hardt på. Jeg måtte bare konsentrere meg om å styre bussen rett fram.

Dermed tok bussjåføren en kjempesjanse. I neste sving innebar nemlig avgjørelsen at han måtte krysse motgående kjørefelt på skrå.

- Til alt hell kom det ingen motgående trafikk akkurat mens bussen skjenet over E18 og ned i grøfta på motsatt side, sier politiinspektør Strömbeck.

- Sjåføren utførte med andre ord en heltedåd?

- Sjåføren er utvilsomt en helt. Han var meget kald som klarte å holde bussen på veien og tok sjansen på å krysse E18 for å berge passasjerene. Dersom bussen hadde veltet, kunne vi stått overfor en katastrofe, mener Strömbeck.

Norske redningsfolk

Hva som skjedde i sekundene etter at bussen raste ned i grøfta og bortetter diket, har sjåføren ikke sagt noe om. Man kan bare tenke seg panikken om bord.

- En del av passasjerene har fått seg noen solide lufteturer. Det er ikke setebelter om bord i disse bussene, sier politiinspektør Per Eckström.

Han legger til at samtlige vindusruter langs venstre side var knust i møtet med trær og stein utenfor veibanen. Han bekrefter at høyre framdekk virkelig var punktert.

Alle de 13 om bord i Stockholmsexpressen ble skadet i varierende grad. Ifølge politiet fikk sjåføren den tøffeste smellen.

Han lå i natt til observasjon på sentralsykehuset i Karlstad, etter å ha blitt behandlet for ryggskaden. Han orket ikke å snakke med Dagbladet i går kveld.

Foruten sjåføren fikk en svensk kvinne på 27 år de verste skadene, ifølge svensk politi.

Fem av passasjerene ble liggende og sittende fastklemt, og måtte skjæres eller hjelpes løs av redningsmannskaper.

To norske redningshelikoptre fraktet inn tre leger som bisto på ulykkesstedet. Helikoptrene tok med seg to norske passasjerer hver, som ble fløyet til sykehuset i Fredrikstad.

- Det dreier seg om to kvinner på 47 år. De har begge fått lettere skader og blir liggende til observasjon, opplyser sykehuset til Dagbladet.

I tillegg til sjåføren og de to kvinnene skal tre øvrige norske passasjerer befinne seg ved sykehuset i svenske Arvika. De tre skal være en kvinne på 26 år samt en 13 år gammel gutt og hans eldre søster.

KALD OPPTREDEN: Takket være meget kald opptreden fra den norske bussjåførens side, ble katastrofen unngått. Tretten mennesker ble skadd, derav seks nordmenn.