Rasfare i fjellet:

- Heltedåd reddet livet til Ludvik (11)

Kamerater gravde han fram under snøskred med hendene. Var bevisstløs - bare skituppen var synlig.

TILBAKE PÅ SKI: Ludvik Valdvik Bakken er tilbake på ski etter skrekkopplevelsen i romjula under snøskredet. Foto: Privat.
TILBAKE PÅ SKI: Ludvik Valdvik Bakken er tilbake på ski etter skrekkopplevelsen i romjula under snøskredet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fire kameratene på 11 år kjørte utenfor løypene på alpinski i løssnøen i hjemlige bakker de hadde kjørt mange ganger før.

Gode på ski, og skredkurs har alle fire vært på.

Der har de lært hvor de ikke skal kjøre i bratthengene. Og det gjorde de heller ikke.

Så plutselig blir stemmen til Ludvik Valdvik Bakken borte. De kjører sammen og etter hverandre. Ludvik er nummer to. Hele gutten er borte i et snøskred.

En overvekt av erfaringer fra snøskred peker mot at det kunne gått helt galt.

Begravd i 5 - 10 minutter

Ludvik ble gravd fram levende i snøen etter fem minutter, kanskje ti.

- Jeg klarte ikke å holde meg oppe og ble dratt under. Det var ekkelt. Jeg pustet inn snø og var veldig redd. Jeg tror jeg må ha vært bevisstløs en stund, forteller Ludvik Valdvik Bakken til avisa Gudbrandsdølen.

Han kjente at det presset mot brystet, trolig fordi noen gikk på snøen over.

- Jeg blødde i munnen, også, forteller han.

Iver Flå, som kjørte først av kompisene, merket i en sving at snøen rundt og under skiene mistet grepet mot bakken.

Så hørte han paniske rop fra Ludvik rett bak før han selv bråstoppet mot et tre.

Da var det stille bak og ingen Ludvik å se, bare en skitupp som stakk opp av snøen.

ETTER SKREDET OG REDNINGEN: Iver Flå på vei ned fra skredstedet etter han og to andre 11-åringer hadde gravd opp kameraten Ludvik. Foto: Håkon Mundhjeld.
ETTER SKREDET OG REDNINGEN: Iver Flå på vei ned fra skredstedet etter han og to andre 11-åringer hadde gravd opp kameraten Ludvik. Foto: Håkon Mundhjeld. Vis mer

Mor: - En heltedåd

- En heltedåd. Det var de tre kameratene som gravde Ludvik fram fra snøen med bare hendene og reddet han, sier mor Ingrid Valdvik til Dagbladet to uker etter skrekkopplevelsen.

Det var i romjula, 28. desember. Den lokalkjente læreren og skoleinspektøren satt i kafeen på Lemonsjøen Alpinsenter i Vågå i Gudbrandsdalen.

Klokka var rundt 14.30, det dro seg mot kveldsmørke, og Ingrid Valdvik ventet sammen med andre foreldre på at guttene skulle komme ned og få transport hjem.

Hun ante ikke hva som hadde skjedd i lia ved siden av den preparerte alpinbakken da Ludvik kom inn døra, på ski ned bakken som vanlig.

Falt sammen og gråt

- Han var litt rar i ansiktet. Så falt han sammen og begynte å gråte. De andre tre kom like etter, helt gjennomvåte av svette.

Iver Flå, som merket at skredet ble utløst under skiene, berget seg unna snømassene tross kollisjonen med treet. Han fikk ropt til de to andre, Noah Mandal og Håkon Mundhjel, oppe i bakken.

- I etterpåklokskapens lys, så dere noen faresignaler for snøskred, denne dagen som guttene kjørte off piste?

- Nei, jeg kjørte sammen med Ludviks sju år gamle søster i den preparerte alpinbakken. Jeg så på begge sider av løypa at det ikke var store mengder snø og heller ikke noen åpenbart store skavler, sier Ingrid Valvik.

HER SKJEDDE DET: Flakskredet i puddersnø gikk under den røde ringen til venstre, sett forfra, for den preparerte alpinbakken i midten. Foto: Lemonsjøen Alpinsenter.
HER SKJEDDE DET: Flakskredet i puddersnø gikk under den røde ringen til venstre, sett forfra, for den preparerte alpinbakken i midten. Foto: Lemonsjøen Alpinsenter. Vis mer

Puddersnø

Med 20-30 kuldegrader i tida før skredet, var det mest puddersnø, som nok ikke hadde festet seg i det kalde tørrværet. Men ikke i mengder som tente varsellampene hos lokalkjente.

Natta etter var Ludvik på sykehuset i Lillehammer. Legene ville sjekke om snø var blitt til vann i lungene eller om det var andre faresignaler etter skrekkopplevelsen.

Det var det ikke, Ludvik var «bare» mørbanket noen dager.

Det som kunne vært uflaks skreddagen, var at Iver hadde lagt igjen skredspaden hjemme.

- Sist helg var de ski igjen i fin form alle sammen. Nå har også Ulrik fått seg skredsøker og skredsekk med spade og redningsutstyr, sier mor Ingrid Valdvik.

SNØSKRED: Overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert, forklarer hva man kan gjøre for å unngå snøskred i fjellet. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Fantastisk

Kjetil Villa, daglig leder i Lemonsjøen Alpinsenter, var først oppe der flakskredet gikk etter at kameratene hadde fått gravd løs Ludvik.

- Det var fantastisk at det gikk så bra, sier Kjetil Villa til Dagbladet etter dramaet.

- Hvordan kunne det gå så bra?

- For det første fulgte de den helt udiskutable regelen om å kjøre sammen. Og så fikk Noah Mandal ringt og varslet hva som hadde skjedd, i dette tilfellet til meg. Det kunne vært livsviktige minutter, sier Villa.

Og han legger til at guttene er lokalkjente, gode på ski og trent på skredfare.

SNØSKRED: Her blir skiløpere tatt av et snøskred i Østerrike denne jula. Rundt 200 personer deltok i rednings redningsaksjon med rundt 200 personer. Video: Stefan Albrecht Vis mer

50–60 cm nysnø

Siden skredet har det kommet 50-60 centimeter ny snø–tørr og løs i stabilt kuldevær.

- Betyr det at dere fraråder off piste-kjøring nå?

- Ikke fraråde, men det er enda viktigere å være klar over rasfaren og sette seg inn i forholdene med lokalkjente. Og alle må ha skredutstyr med både sender og mottaker, sier Villa.

Han rakk å varsle videre til Ørjan Venås ulykkesdagen før han kastet seg på snøskuteren. Venås har holdt skredkurs for blant andre de fire guttene som kom i alvorlig trøbbel.

- De lot seg lure av at det var lite snø i terrenget, men akkurat i dette dalsøkket hadde det lagt seg mye snø. Guttene ville leke seg på ski, og det ville trolig jeg også gjort, sier den erfarne fjellmannen til Gudbrandsdølen.

Her er NVEs snøskredvarsel varsom.no. Nå er det stor skredfare og høyeste varsel i Jotunheimen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer