Heltedød skyldtes løpsk maskingevær

Hæren glemte å fortelle løytnant Kenneth Ballards familie hva som virkelig skjedde i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over ett år har den amerikanske hæren visst at de oppga feil dødsårsak da det tragiske budskapet ble gitt familien til drepte Kenneth Ballard.

«Reddet alle»

Den amerikanske løytnanten ble skutt og drept den 30. mai i fjor i byen Najaf i Irak. Da familien fikk budskapet, forklarte hæren at han døde som en helt i skuddveksling med opprørere i den urolige byen. Han hadde reddet alle sine menn i kampen, men selv ofret livet. Han var en helt, som moren og resten av landet kunne være stolte av.

Ballard skulle egentlig ha avsluttet tjenesten i Irak åtte dager før, men som mange andre amerikanske soldater i Irak, ble hjemsendelsen utsatt på grunn av den ustabile situasjonen.

Glemte å informere

Alenemoren Karen Meredith hadde da med engstelse ventet i litt over et år på at sønnen skulle komme trygt hjem. Hun holdt familien oppdatert om sønnen via et nettsted. Den daglige telefon- og epostkontakten med Kenneth ble brått avbrutt 1. juni i fjor av sjokkmeldingen. Sønnen ble begravet på æreskirkegården Arlington 22. oktober klokken to på ettermiddagen.

Nå viser det seg at Ballards død ikke var helt slik hæren først fremstilte den. Til tross for at hæren selv har visst sannheten i over et år, har de glemt å informere Karen Meredith og den øvrige familien.

Kritiserte krigen

ETT ÅR ETTER: Løytnant Kenneth Ballard tjenestegjorde et drøyt år i Irak da han ble skutt og drept. Først over et år senere - i går - fikk familien vite sannheten rundt dødsfallet. Det til tross for at hæren har visst hva som skjedde hele tiden. Foto: Privat
ETT ÅR ETTER: Løytnant Kenneth Ballard tjenestegjorde et drøyt år i Irak da han ble skutt og drept. Først over et år senere - i går - fikk familien vite sannheten rundt dødsfallet. Det til tross for at hæren har visst hva som skjedde hele tiden. Foto: Privat Vis mer

Moren, som etter sønnens død har vært blant de kritiske pårørende til krigføringen i Irak, var blant de som møtte opp og støttet den berømte soldatmoren Cindy Sheehan da hun benket seg utenfor president George W. Bush sin ranch i sommer for å få ham i tale og be ham forklare hvorfor sønnen Casey måtte dø i Irak.

I går fikk Karen Meredith og de andre i familien vite hva som virkelig skjedde i Najaf 30. mai i fjor.

Rygget på et tre

Etter å ha returnert fra kampene i Najaf, rygget en av stridsvognene Ballard kommanderte på et tre. I sammenstøtet kom maskingeværet på taket av stridsvognen i klem, og et eller flere skudd gikk av.

Maskingeværet var ikke bemannet, men Ballard ble truffet av et av skuddene på nært hold, og døde av skadene. Til tross for at hendelsen umiddelbart ble satt under etterforskning, var det en helt annen historie familien fikk da hæren kom med dødsbudskapet.

- Det oppstod en glipp i forbindelse med dødsbudskapet. Noen ganger gjør militæret feil når en kategoriserer dødsårsakene i krig. Det som er uvanlig i Ballards tilfelle, er at vi raskt oppdaget og rettet opp opplysningene, men ikke ga disse videre til familien før etter over et år, sier en talsmann til nyhetsbyrået AP.

Angrer veldig

- Vi angrer veldig på feilen vi har gjort, og hærens høyeste sivile embedsmann, Francis Harvey, har beordret en gjennomgang av rutinene rundt rapporteringen av ulykkesdødsfall. Harvey har personlig forklart fadesen i et brev som er overlevert for hånd til Ballards familie, sier hærtalsmann oberst Joseph Curtin til nyhetsbyrået.

Ballards mor har ikke uttalt seg etter det nye sjokket hun fikk i går. Heller ingen andre i familien har uttalt seg til media.

Fremdeles en helt

«De nye opplysningene demper på ingen måte løytnant Ballards heltestatus, lederskap, eller offer for nasjonen og folket i Irak. Vi ærer hans tjeneste og kondolerer overfor hans familie. Han er et symbol for ære og heltemod for alle soldater å leve opp til», skriver general Doug Robinson i en pressemelding i dag. Robinson kommanderte 1st Armored Division som Ballard var troppsjef i.

BEGRAVET SOM HELT: Ballard ble begravet i oktober i fjor på den berømte æreskirkegåren Arlington.
GLEMTE SANNHETEN: Familien til Kenneth Ballard fikk vite at han ble drept i skuddveksling da han reddet sine menn fra fienden. Samtidig etterforsket hæren en helt annen dødsårsak.
FIKK IKKE VITE: I ett år har hæren vært klar over den virkelige dødsårsaken. Men først i går fikk moren Karen Meredith vite sannheten rundt sin eneste sønns død.
KRITISK: Da den berømte soldatmoren Cindy Sheehan (midten) satte opp leir utenfor president Bush sitt feriested i Texas i sommer, var Kenneths mor (til høyre) en av de som møtte opp for å støtte aksjonen.
TROPPSJEF: Løytnant Ballard var troppsjef for en stridsvognstropp i Irak. Han ble drept av et løpsk maskingevær 30. mai i fjor.