Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helten er nazist

Berlin (Dagbladet): Høstens store Hollywoodfilm med Brad Pitt er en skandale - allerede før premieren. Hovedpersonen avsløres i dag som tidligere SS-mann og aktiv nazist - her fotografert sammen med Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen «Sju år i Tibet» handler om østerrikeren Heinrich Harrer, som ble den 11 år gamle Dalai Lamas privatlærer og farsfigur i 1945. Filmen forteller hvordan Harrer - i Brad Pitts skikkelse - blir dypt fascinert av det tibetanske folket og landets kultur. Den har kostet 400 millioner kroner og får verdenspremiere i USA til høsten.

Harrer (84) er fremdeles nær venn av Dalai Lama (61) og en forkjemper for menneskerettighetene i Tibet. Hele livet har han reist verden rundt som oppdagelsesreisende på mange kontinenter.

Aktiv nazist

Men den store hemmeligheten som ukebladet Stern avslører i dag, er at Heinrich Harrer har en mørkebrun fortid. Han meldte seg allerede i 1933 inn i den hemmelige og nazistiske terrorbevegelsen SA i Østerrike. I 1938 ble han SS-mann.

Etter å ha vært førstemann til å bestige nordveggen av det østerrikske fjellet Eiger, ble han hyllet av 30000 begeistrede mennesker på et sportsstevne i Breslau. Etterpå ble han gratulert av og fotografert sammen med Adolf Hitler. SS-sjefen Heinrich Himmler kom og spurte om han ville delta i en SS-ekspedisjon til Tibet. Ett av målene var å væpne befolkningen slik at de skulle angripe engelskmennene.

Da Harrer giftet seg samme år, var det etter tillatelse fra Himmler personlig. I en håndskrevet redegjørelse som nå er funnet i et arkiv i Berlin, har Harrer selv oppsummert sin politiske virksomhet - og heftet ved et bilde av seg selv i profil med hakekorsmerke på jakkeslaget.

Harrer ble internert av engelske styrker i India i september 1939. Han rømte fra fangeleiren i 1944 og dro til Tibet, hvor han ble i sju år.

Hyllet av Heyerdahl

Ingen har tidligere påvist Harrers nazifortid. Sjøl prøver han å feie den vekk:

- Hvordan kunne jeg vite at Hitler skulle bli en forbryter? spør han. Intervjuet fra 1938, der han lovpriser møtet med Adolf Hitler som «en ubeskrivelig lønn» for klatrerbragden, mener han er funnet opp av journalisten.

Det kan ventes at avsløringen skaper bølger i det politisk korrekte Hollywood.

- Jeg visste at denne flotte filmen også ville føre med seg problemer, sier Harrer til Stern i dag.

Men andre enn filmfolkene kan ha grunn til en flau smak i munnen. Vår egen Thor Heyerdahl og astronauten Neil Armstrong deltok da Explorer Club feiret Harrer i New York på 80-årsdagen hans med ordene «Han er den største blant oss».

Brad Pitt spiller hovedrollen i filmen "Syv år i Tibet". Han visste trolig ikke at hans rollefigur har en lite ærerik fortid.