Helten Helge

Norske Helge Ystebø (43) trosset kraftig vind og bølger da han i går reddet tre danske piker fra å forsvinne til havs på slunkne luftmadrasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ystebø var på strandferie i Hals med familie og venner da han ble oppmerksom på de tre jentene i alderen 9- 14 år.

- De lå og fløt på hver sin luftmadrass. Vi syntes de oppholdt seg litt langt ute. Det blåste kraftig fralandsvind. Etter en halvtimes tid hørte vi plutselig skrik.

Ystebø og kameraten Otto Førde (42) begynte straks å lete etter en robåt.

- Problemet var å finne en båt som hadde både årer og åregafler. Til slutt måtte vi rett og slett lage gafler av noe tauverk, forklarer Ystebø, som deretter hoppet i båten og begynte å ro. Førde løp for å ringe redningssentralen.

Forfrosne og i sjokk

Jentene befant seg rundt 300 meter fra land da nordmannen la i vei.

- Jeg var redd. Spesielt fryktet jeg at vinden skulle føre meg rett forbi dem. Da ville det blitt vanskelig å ro tilbake. Men det gikk greit, sier Ystebø, som også var engstelig for at de provisoriske åregaflene ikke skulle holde.

Vel framme ved de slunkne madrassene kunne han konstatere at jentene var både forfrosne og i sjokk.

- De skreik fælt - og skalv som jeg aldri har sett noen skjelve før. På det tidspunktet hadde de vært i vannet en times tid.

Ystebø fryktet at båten skulle velte i forsøket på å plukke dem opp, og ga beskjed til den eldste jenta om at hun fikk holde i ripa til de små var om bord.

- Hun var flink og beholdt roen.

Trøstende allsang

Etter at alle tre var berget, laget Ystebø et telt av luftmadrassene slik at jentene satt skjermet for vind. Så satte han kursen mot land.

- Det var grådig tungt: Én meter fram og to tilbake... De to yngste pikene var ganske redde, så jeg foreslo at vi kunne synge litt. Dermed ble det «Vi er røde, vi er hvide» - for det er den eneste danske sangen jeg kan, sier Ystebø, som sammen med jentene drev nesten 600 meter av gårde før båten kom i smulere farvann.

På grunna kunne de endelig gå i land. Samtidig ankom redningshelikopteret. Det hele tok en drøy halvtime.

Jentene ble tatt hånd om av hjelpepersonell.

DRAMATIKK: Helge Ystebø (t.v.) ved siden av robåten han brukte for å redde tre danske jenter fra drukning. Kamerat Otto Førde var også snarrådig og fikk varslet redningssentralen.