Helten kom aldri hjem

16 minutter før landing skjedde katastrofen. Romferja løste seg opp i lufta. Ett av ofrene var oberst Ilan Ramon - Israels første astronaut. På bakken ventet hans kone og fire barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet): Det skulle være en festdag.

«Columbia»s romferd skulle avsluttes etter 17 dager. Familiene til de sju astronautene om bord, var samlet i spent forventning ved romfartssenteret i Florida. Klokka 08.53 lokal tid kom de første tegnene på at noe var galt.

Mistet kontakten

NASA mistet kontakt med romferja da den var 90 kilometer over bakken. Farten var omtrent 20000 km/t.

Få sekunder seinere var katastrofen et faktum.

I Florida ble de pårørende tatt hånd om av NASA.

I Israel hadde hele nasjonen gledet seg til å følge landingen på tv. Oberst Ilan Ramon var i ferd med å bli nasjonalhelt.

I tv-studioet til Channel Two intervjues Ilan Ramons pappa, Eliezer Wolferman (79). Om et drøyt kvarter skal hans sønn lande, som Israels første romfarer.

Hundretusener følger spent med på tv-skjermene. Det er en stor dag. Akkurat nå er tankene borte fra selvmordsaksjoner og død. Nå er det Israel som en avansert teknologinasjon som gjelder. Gatene i Jerusalem er nesten tomme. På Channel Two sitter Ilans pappa og snakker. Engasjert.

- Dette er veldig stort for oss alle. Ilan har alltid drømt om å dra ut i rommet, og nå har han fullført sin store drøm, forteller pappaen.

Plutselig setter programlederen over til Channel Two's utsendte i USA. Reporteren forteller at en ulykke har skjedd. At de sju astronautene trolig er døde.

Brister i gråt

Tilbake i studioet i Channel Two sitter programlederen og faren.

- Jeg tror at piloten klarer å få dem trygt ned, sier pappaen håpefullt.

Tilbake til reporteren i USA. Både Ilan Ramon og de seks andre er døde. Det er et sjokk på direkten. Tilbake i studio sitter programlederen alene. Pappa Eliezer har forlatt studioet.

Det som skulle bli hans største dag i livet, ble et levende mareritt. På direkten.

Kort tid etter setter tv-kanalen over til hjemmet til Ilan Ramons familie, hvor hans bror, svigersønn og mange andre er samlet for å se helten lande trygt i USA. I stedet rammet katastrofen.

Direkte på tv får israelerne se Ilan Ramons familie sitte lamslått: Deres kjære er død.

Hele familien brister i gråt.

- Jeg kan ikke tro det. Han sa at han ville gjøre dette selv om han risikerte å dø. Men vi trodde aldri det skulle skje, sier et gråtende familiemedlem.

Overlevde holocaust

Allerede ei uke før Ilan Ramon dro med romskipet «Columbia», var israelsk tv og aviser smekkfulle av intervjuer og bakgrunnsartikler om romturen.

For første gang i Israels historie skulle de sende en astronaut ut i rommet.

Og det var ikke hvilken som helst israeler som fikk æren. Allerede i 1997 ble piloten valgt ut. Han var kjent som «Kolonel A», en erfaren F16-pilot som kjempet for Israel både i Yom Kippur-krigen i 1973 og i Libanon i 1982.

I tillegg var Ilan Ramon en av åtte jagerflygere som bombet en reaktor like uten for Bagdad i 1981.

At hans mor overlevde Auschwitz, er også meget spesielt for israelere. Ferden skulle være en hyllest til dem som døde i konsentrasjonsleiren.

Ilan Ramons kone Rona og fire barn Assaf (15), Tal (12), Yiftah (9) og Noah (5) var i går i Florida for å ta imot sin kjære helt da han skulle lande på Cape Canaveral. Slik gikk det ikke.

- Hadde det så fint

- Jeg tenkte aldri på døden etter at han dro. Jeg var bare lykkelig på hans vegne. Han hadde det så fint der oppe. Vi hadde kontakt jevnlig via video på Internett, og han var så lykkelig, forteller Rona ifølge en reporter i avisa Ha'aretz.

Israels statsminister Ariel Sharon ringte i går til pappa Eliezer for å kondolere.

- Vi håpet at alt skulle gå bra inntil aller siste minutt... Nå har vi ikke Ilon lenger. En stor tragedie har skjedd, sier Sharon.

Israel hadde allerede gjort klar en æresmedalje for Ilan Ramon. Nå skal følgende stå på medaljen:

«Hans eksellense er over Israel, og hans styrke er i himmelen».

MARERITT: Rona Ramon har nettopp blitt enke. Sammen med barna hadde hun reist fra Israel til Florida for å ta imot ektemannen Ilan Ramon - den første israeleren i verdensrommet - på Cape Canaveral i Florida. Et kvarter før romferja skulle ha landet fikk de katastrofenyheten om at «Columbia» hadde styrtet og at ektemannen var død.
NASJONALHELT: Ilan Ramon var Israels første astronaut, og en nasjonalhelt i hjemlandet. «Jeg vil flyte i rommet resten av livet,» skal Ilan Ramon ha uttalt. Her er han fotografert om bord i «Columbia» søndag 26. januar i år.