Helten løp inn i brennende fly

Forbipasserende Guy hjalp passasjerene før han klatret opp sklia. Unnslapp i siste sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Guy Lendez (37) er den store helten etter tirsdagens flyinferno i Toronto der samtlige 309 ombord mirakuløst slapp fra ulykka med livet i behold. I 16-tida lokal tid kjørte bilutleiesjefen langs parallellveien til rullebanen da flight 358 kolliderte i grøfta.

- Plutselig var det lyn rundt flyet, og så kom røyken. Så forsvant bare flyet, forteller han til nyhetsbyrået AP.

Drømte om å bli politi

Først da flyet eksploderte i flammer, gikk det opp for ham hva han drev med. Da sto han fortsatt inne i flykroppen etter å ha hjulpet passasjerene vekk fra stedet. Men da han så Airbus-maskinen forsvinne av rullebanen, sluttet han å tenke.

- Tankene var ikke involvert i valgene. Jeg måtte bare dra og hjelpe. Så jeg gjorde det, sier 37-åringen som drømte om å bli politimann, men som endte opp med å leie ut biler på flyplassen i Toronto.

Mens andre biler langs rullebanen bråsnudde for å komme unna, fulgte han etter flyet. Fra bakketoppen så han evakueringa som var i full gang.

Klatret opp nødsklia

- Det var et hav av folk som prøvde å komme seg ut. To babyer ble plassert i hendene mine, sier Guy.

KUNNE FLØYET VIDERE: Flyplassmyndighetene i Toronto opplyser at det var kapteinen selv som valgte å lande i voldsomt regn og vind selv om flyet hadde nok drivstoff til å velge en annen flyplass. Etterforskerne har funnet ferdskriveren og taleregistratoren som de håper skal forklare ulykka. Foto: SCANPIX/EPA
KUNNE FLØYET VIDERE: Flyplassmyndighetene i Toronto opplyser at det var kapteinen selv som valgte å lande i voldsomt regn og vind selv om flyet hadde nok drivstoff til å velge en annen flyplass. Etterforskerne har funnet ferdskriveren og taleregistratoren som de håper skal forklare ulykka. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

En annen ukjent forbipasserende hjalp ham å dra menneskene opp fra grøfta. Etterpå gikk de ned og hjalp eldre passasjerer som sleit i det voldsomme uværet. Flyet sto i brann, men det hindret ikke mennene fra å gå mot vraket.

- Vi måtte finne ut om noen var igjen der inne, så vi klatret opp en nødsklie bak. Vi tok hver vår midtgang og gjennomsøkte det tomme flyet, forteller han.

Zombier langs veien

Idet han var på vei mot utgangen, drønnet det kraftige smellet gjennom flykroppen. Heldigvis var eksplosjonen bak i flyet, og ikke der han sto.

- Jeg hoppet ned sklia og løp for livet. Da først slo virkeligheten inn, grøsser han.

Sammen med passasjerer og mannskap tok de to redningsmennene seg fram til bilene som passerte forbi på Canadas mest trafikkerte motorvei. Som zombier i en skrekkfilm sto de klissvåte menneskene foran rushtrafikken.

- Å herregud hva er det som skjer, tenkte Yvonne Boland da hun så skrekksynet.

- Fire stykker, åtte og så tolv mennesker strømmet mot oss, forteller hun til avisa Toronto Star.

Singel helt

Guy Lendez viser fram hendene sine til AP. De ble revet opp av piggtråden han måtte klatre over for å komme fram til flyet.

- Når adrenalinet forsvant, begynte det å gjøre vondt i ryggen. Den natta ble jeg liggende våken å tenke på hva som kunne skjedd. Nå håper jeg bare livet returnerer til det normale igjen. Jeg har den samme jobben og de samme vennene, sier 37-åringen og legger til at han er singel.

<B>EKSEMPLARISK EVAKUERING: Innen 52 sekunder var rundt tre fjerdedeler av de 297 passasjerene og besetningen på 12 ute av det brennende flyet.
<B>UTE I SISTE LITEN: Etter to minutter hoppet co-piloten ut som sistemann. Men Guy Ledez som hadde klatret inn for å lete flere, var fortsatt i flykroppen da det smalt.
<B>LETTET OG LEVENDE: Etter den dramatiske evakueringa ble passasjerene helsesjekket på flyplasshotellet. 43 var lettere skadd.
<B>MIRAKELET PÅ FLIGHT 358: Guy Ledez fortalte i går pressen hva som skjedde etter at han så flyet kjøre i grøfta.