Helten Per Olav (49) får medalje etter Namsos-raset

Får Carnegies sølvmedalje etter å ha reddet mor og baby.

TØFF START: Lille Fredrik var bare noen dager gammel da han ble reddet ut av gjørmen fra raset sammen med mamma Trine Ingebrigtsen. I bakgrunnen pappa Kenneth Sæternes. Fredrik er nå fem mnd, men var to mnd da bildet ble tatt. Foto: Hans Arne Vedlog
TØFF START: Lille Fredrik var bare noen dager gammel da han ble reddet ut av gjørmen fra raset sammen med mamma Trine Ingebrigtsen. I bakgrunnen pappa Kenneth Sæternes. Fredrik er nå fem mnd, men var to mnd da bildet ble tatt. Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Olav Flakk (49) får Carnegies heltemedalje for redningen av mor og en nyfødt baby fra rasmassene i Kattmarka 13. mars i år, skriver Trønder-Avisa.

Overrasket
- Jeg ble overrasket da avisa ringte, sier Flakk til Dagbladet.

Han erkjenner likevel viktigheten av redningsdåden.

- Jo, jeg reddet nok i hvert fall ett liv, konstaterer Flakk.

Men noen påskjønnelse forventet ikke redningsmannen.

- Jeg forventer ikke så mye. Men mora sa takk.

Reddet baby
Som Dagbladet omtalte observerte Flakk en kvinne og hennes 14 dager gamle baby innesperret i raset. De to frøs, og var fanget i et seks meter dypt hull i bakken.

- Jeg bandt tauet i en stubbe og klatret ned i hullet, sa Flakk til Dagbladet.

Etter redningsaksjonen ble Flakk, moren og babyen evakuert til sykehus, og alt gikk bra med de tre.

Var fortjent
Trine Ingebrigtsen, den nybakte moren som ble reddet av Flakk, sier til Dagbladet at hun er svært glad for at han har fått medalje for heltedåden.

- Det fortjener Per Olav virkelig, sier Ingebrigtsen.

Hun legger til at alt går bra med den lille familien nå.

- Vi sover godt om natten, og mannen min, som slet med depresjoner etter raset, er nå tilbake i arbeid, sier Ingebrigtsen.

Utsatt seg for fare
Ingen ble skadd i det svært dramatiske raset, som sendte flere hus rett ut i sjøen.

Styret i Carnegies heltefond, som består av fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus, sjøkaptein Bjørn Håberg og en representant for den amerikanske ambassadøren, mener at Flakks redningsdåd kvalifiserer til den nest høyeste utmerkelsen — sølvmedalje med diplom.

- Han utsatte seg for betraktelig fare og tok initiativ, roser Bjørn Håberg overfor Dagbladet.

HEDRET: Per Olav Flakk (49) får Carnegies heltemedalje for redningsaksjonen i Namsos. Foto: Privat
HEDRET: Per Olav Flakk (49) får Carnegies heltemedalje for redningsaksjonen i Namsos. Foto: Privat Vis mer

Håberg påpeker at Flakk også så til at kvinnen og babyen fikk mer klær, og at han oppholdt seg sammen med dem under hele aksjonen.

Må vente til etter ferien
Bjørn Håberg opplyser til Dagbladet at det er enten fylkesmannen i Nord-Trøndelag eller ordføreren i Namsos som skal stå for overleveringen av selve medaljen.

Fungerende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Svein Karlsen, forteller at det ikke vil bli gjort noe med saken før etter ferien.
- Det er vanskelig å få tak i folk før etter ferien, og vi vil snakke med kommunen om dette. Men vi setter stor pris på at Flakk får denne påskjønnelsen, sier Karlsen til Dagbladet

STOLT: Fungerende fylkesmann Svein Karlsen setter stor pris på at Flakk får utmerkelsen.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
STOLT: Fungerende fylkesmann Svein Karlsen setter stor pris på at Flakk får utmerkelsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer