Helten skulle ikke kjørt bussen

Bussjåfør Audun Bøland (39) skulle ikke kjørt ulykkesbussen. En rekke tilfeldigheter førte til at Bøland, som blir hyllet som en stor helt, var på jobb den dramatiske natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGERNES/VANG (Dagbladet): - Det er helt jævlig. Jeg skulle egentlig ha kjørt den bussen, sier sjåføren (30) som kjørte bussen foran den heltemodige bussjåføren. Dagbladet snakket i går med Audun Bølands gode venn og kollega. 30-åringen har det naturligvis svært tungt.

Han skulle egentlig overta bussen Audun Bøland kjørte. Men det var søndag og ekstra mange passasjerer. Bøland skulle bare kjøre de drøye to ekstra milene fra Vang til Fagernes i Valdres, der en ny sjåfør sto og ventet på å overta bussen.

Mann langs veien

- Jeg tenker på om det er noe jeg kunne gjort annerledes, sier mannen til Dagbladet.

30-åringen kjørte bussen som lå like foran avdødes buss. Da han kom forbi en sjelden brukt bussholdeplass, så en av passasjerene en mann stå i skogholtet i en busslomme. 30-åringen rakk ikke å stoppe for å ta ham med seg, men slo på tråden til kollegaen bak seg og fortalte at det sto en mann langs veien, som ville på.

Audun Bøland fikk heller ikke øye på mannen og måtte rygge litt tilbake for å ta han på.

- De to sjåførene lå så nær hverandre at den fremste kunne se lysene på bussen bak i speilet. De hadde til og med en telefonsamtale som dreide seg om rent praktiske ting etter at drapsmannen hadde kommet på bussen. Men da skal alt ha virket rolig og udramatisk, sier disponent i busselskapet Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS, Kristoffer Kvame.

I ettertid har det vist seg at mannen Bøland plukket opp, var en desperat asylsøker som allerede hadde drept en beboer på Lundeskogen asylmottak.

Tilfeldigheter

I underkant av to kilometer før Audun Bøland skulle bytte med en annen sjåfør, mistet kollegaen i bussen foran det andre kjøretøyet ut av synet. Først når den nye sjåføren kom, og bussen han skulle overta ikke kom, skjønte sjåførene at noe var galt.

- Busstoppen som drapsmannen sto og ventet på blir sjelden brukt. Går du gjennom skogen, er det bare noen få kilometer fra asylmottaket, sier Kvame til Dagbladet i går kveld. Da hadde han nettopp vært hjemme hos Audun Bølands etterlatte kone og to barn.

- Kona og sønnen fikk beskjed i går kveld og ville reise ned til åstedet. Men politiet holdt dem unna åstedet, og de ble kjørt til legevakta. De har det fryktelig tungt, og de stiller seg uforstående til at noe slikt som dette kunne skje, sier Kvame.

For det var en serie av tilfeldigheter som gjorde at Audun Bøland var der han var, da den fryktelige hendelsen skjedde.

Flere tragedier

Han vikarierte i utgangspunktet for en mann i 50-åra som hadde ferie på dette tidspunktet, og han kjørte en distanse lenger enn han egentlig skulle. Sokneprest Carl Philip Weiser sier at familien har det fryktelig tøft.

- Når man går opp løypa, ser man at det er en rekke små hendelser som gjorde at han var personen som kjørte akkurat da. Han var egentlig ferdig, men skulle bare kjøre noen få mil ekstra for en annen sjåfør, sier Weiser til Dagbladet.

Også avdødes foreldre har det fryktelig tøft. For bare tre år siden mistet de Audun Bølands da 28 år gamle bror i en trafikkulykke.

- Det er selvfølgelig knalltøft å miste to barn så tett. Og det var helt utenkelig for dem at det nå skulle skje på denne måten, sier Weiser.

Han synes bygdesamfunnet har taklet situasjonen på en bra måte.

- Det er heldigvis ikke slik at folk sittet hjemme og lurer på hva de skal gjøre. De oppsøker hverandre og er til stede for hverandre i sorgen, sier han.

Sørgebind

I går var soknepresten til stede for å ta imot elevene som Audun Bøland vanligvis kjører til skolen.

- Alle de 120 skoleungene kjente ham, og det som har skjedd, er selvfølgelig svært synlig i lokalmiljøet, sier soknepresten.

I går kjørte alle sjåførene i Valdres med sort sørgebånd rundt armen.

- Det er en utrolig tung dag. Vi har mistet en hjelpsom, pliktoppfyllende, sosial og fin gutt. Kollegene er ikke i tvil om at Audun Bøland er en helt, sier Anders Grønbrekk, sjåfør og tillitsvalgt for sjåførene.

- Det er klart han er en helt. Det er ganske godt gjort å stoppe en buss i 80 kilometer i timen når det henger en mann over skuldrene dine mens han prøver å drepe deg. Han er en helt, men vi skulle heller hatt han i live, sier Grønbrekk.

Bjørn Tore Havro (28) kjørte buss sammen med Audun Bøland.

- Han var snill og fornuftig, rolig og avbalansert. Dette er fryktelig tungt. Dette har vært en forferdelig dag, sier han om tapet av sin nære venn og gode kollega.

- Det har vært snakket mye om hendelsen i dag, og vi føler stor sorg, sier Havro, som har kjørt den samme strekningen som Bøland kjørte i går - fra Tyinkrysset til Fagernes.

«Vil alltid elske deg»

En rekke busspassasjerer Dagbladet snakket med i går, hyller sjåføren som en stor helt. Busspassasjer Jorunn Trøen la i går kveld ned et minneord på åstedet.

«Tusen takk for at du redda livet mitt», skriver Trøen.

I tillegg har hele familien til bussjåføren lagt ned minneord på åstedet.

«Vi vil alltid elske deg,» er konas siste ord.

Audun Bøland etterlater seg kone og to barn. 39-åringen fra Vang i Valdres begynte i Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS i 2001.

På slutten av 90-tallet jobbet han for Jon Georg Haugen.

- Han jobbet med reparasjoner av snøscootere. Han jobbet deltid og sluttet i 1998. Han var en kjernekar. Han var alltid der når du hadde bruk for ham, og han var veldig behagelig å jobbe med, sier Haugen til Dagbladet.

KJØRES BORT: I går ble bussen fraktet bort fra ulykkesstedet.
HELT: Audun Bøland (39) blir takket av passasjerene etter bussdramaet, men 39-åringen skulle ikke kjørt ulykkesbussen.
SISTE HILSEN: Familien til bussjåfør Audun Bøland la i går kveld ned minneord på åstedet. «Du vil alltid være med oss,» skriver sønnen. «Du vil alltid bo i våre hjerter,» skriver datteren. Kona skriver: «Vi vil alltid elske deg.»
REDDET LIV: Busspassasjerene la i går kveld ned minneord og blomster på åstedet like ved Fagernes. Busspassasjer Jorunn Trøen skriver: «Tusen takk for at du redda livet mitt! Du vil alltid bli husket som en helt.»
FÅR BLOMSTER: Blomster strømmet til busselskapet JVB for å uttrykke sympati etter at de mistet en kollega søndag. Kontorsjef John Ranheim tok imot blomstene på vegne av sjåførene.