Helten som ble glemt under Paris-terroren. Ofret seg da han angrep selvmordsbomberen

Reddet datteren og mange flere.

HELT: Adel Termos hylles som en helt i hjemlandet Libanon etter at han ofret sitt eget liv for å redde andre. Her står datteren hans, Malak, sammen med sønnen Ali. De holder et bilde av faren. 44 mennesker mistet livet i angrepet på torsdag, men etter terrorhandlingene i Paris dagen etter forsvant fokus fra de internasjonale mediene. Foto: AFP PHOTO / MAHMOUD ZAYYAT / NTB SCANPIX
HELT: Adel Termos hylles som en helt i hjemlandet Libanon etter at han ofret sitt eget liv for å redde andre. Her står datteren hans, Malak, sammen med sønnen Ali. De holder et bilde av faren. 44 mennesker mistet livet i angrepet på torsdag, men etter terrorhandlingene i Paris dagen etter forsvant fokus fra de internasjonale mediene. Foto: AFP PHOTO / MAHMOUD ZAYYAT / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt har 129 mennesker bekreftet omkommet etter terrorangrepet som rystet Paris fredag kveld og natt til lørdag, men også innbyggerne i Beirut ble ofre for en grusom terrorhandling i slutten av forrige uke.

Torsdag mistet 44 mennesker livet etter at to bomber gikk av i den libanesiske hovedstaden. En utenfor en sjiamuslimsk moské, en annen inne på et bakeri.

Men dødstallene kunne blitt langt høyere om det ikke hadde vært for Adel Termos.

Ofret livet Termos var ute på markedsplassen utenfor moskeen da den første av selvmordsbomberne detonerte eksplosivene han hadde festet på kroppen.

BEGRAVET: Bilde tatt fra begravelsen til Adel Termos. Han hylles nå som en helt i hjemlandet Libanon. Foto: AFP PHOTO / MAHMOUD ZAYYAT / NTB Scanpix
BEGRAVET: Bilde tatt fra begravelsen til Adel Termos. Han hylles nå som en helt i hjemlandet Libanon. Foto: AFP PHOTO / MAHMOUD ZAYYAT / NTB Scanpix Vis mer

I kaoset og tumultene som oppsto, oppdaget Termos den andre attentatmannen som forberedte seg på å sprenge den andre ladningen. Han tok en lynrask vurdering, løp mot mannen og taklet ham i bakken.

Bomba gikk av og Termos var blant dem som mistet livet, men han reddet mange flere. Blant annet sin egen datter.

Brøt med overlevelsesinstinktet Elie Fares arbeider som lege i Beirut, men er også en aktiv blogger. Til Washington Post forteller han om Adel Termos, som i etterkant av angrepet har fått heltestatus i hjemlandet.

- På en måte brøt Adel Termos med det som er sterkest i menneskets natur - overlevelsesinstinktet. Heltedåden overgikk ham selv for å redde andre. Å ta en slik avgjørelse i løpet av et brøkdels sekund, å bestemme deg for at du heller vil redde mange hundre som så kan dra hjem til sine familier, å tenke at livene til de rundt deg er viktigere enn ditt eget. Det tror jeg ikke vi noen gang vil forstå, skriver han i en e-post til avisa.

MINNES: Det libanesiske flagget ble vist fram på en av pyramidene i Giza i Egypt i går for å minnes ofrene i selvmordsbombingen. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / NTB Scanpix
MINNES: Det libanesiske flagget ble vist fram på en av pyramidene i Giza i Egypt i går for å minnes ofrene i selvmordsbombingen. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / NTB Scanpix Vis mer

Historien om Termos ble også fortalt på legens egen blogg allerede på torsdag.

- Nå i kveld er ikke lenger Adel blant oss, men minnet om ham og resultatet av heltedåden hans vil leve videre og blir fortalt i årevis. Adel er grunnen til at ikke dødstallene er tresifrete. Han er grunnen til at mange familier fortsatt har sine sønner og døtre, sine fadre og mødre. Han er en libanesisk helt.

- Ingen bryr seg Men Fares kommer ikke bare ved varme lovord om mannen som gjorde det ultimate offer da han berget en rekke menneskeliv på torsdag. Han kommer også ifølge New York Times med flengende kritikk av det internasjonale samfunnet.

Han skriver at når slike ting skjer i hans del av verden, blir det bare sett på som en bagatell. En hverdagshendelse.

BEIRUT: Torsdag mistet 44 mennesker livet etter at to bomber gikk av i den libanesiske hovedstaden. En utenfor en sjiamuslimsk moské, en annen inne på et bakeri. Foto: Stephen Gerard Kelly/Polaris/NTB Scanpix
BEIRUT: Torsdag mistet 44 mennesker livet etter at to bomber gikk av i den libanesiske hovedstaden. En utenfor en sjiamuslimsk moské, en annen inne på et bakeri. Foto: Stephen Gerard Kelly/Polaris/NTB Scanpix Vis mer

- Når mine landsmenn dør, er det ingen andre land som bryr seg med å lyse opp sine monumenter i vårt flaggs farger. Når mine landsmenn dør, er det ikke slik at en hel verden sørger. Deres død blir bare en irrelevant flekk på den internasjonale nyhetssyklusen, noe som «bare skjer» i den delen av verden.

Ni arrestert Akkurat som i Paris, tok terroristorganisasjonen IS på seg ansvaret for angrepet i Beirut, og i går kunne landets innenriksminister bekrefte at de hadde pågrepet ni personer i forbindelse med attentatet.

- Sju av de pågrepne er fra Syria mens to er libanesere, hvorav en som forsøkte å sprenge seg selv i luften uten å lykkes. Den andre libaneseren var med og smugle de andre over grensen fra Syria, sier innenriksminister Nuhad Mashnuq ifølge NTB.

Fredag vaiet det libanesiske flagget på halv stang ved alle statlige bygg, mens skoler og universiteter holdt stengt.

Volden og opptøyene i Syria har spredt seg over grensen til Libanon etter at Hizbollah gikk sammen med styrkene til den syriske presidenten Bashar al-Assad for å hindre opprøret mot hans styre, som oppsto i 2011. Det har ifølge NTB ikke vært et slikt angrep i området siden juli 2014.