Heltene kom ned med Diesel

- Halv pris på diesel til hele landet, jublet matmor Siri Sørdal etter gjenforeningen med hunden Diesel.

HELTENE: Klokken 21.15 i går kveld kom Irsksetteren Diesel endelig ned til matmor Siri Sørdal sammen med sine helter. (f.v) Frode Briksdal, Vidar Edelstone, Ard Kleppe og Asbjørn Fure som endelig fikk tommelen inn under halsbåndet på hunden i fjellet. Foto: PRIVAT
HELTENE: Klokken 21.15 i går kveld kom Irsksetteren Diesel endelig ned til matmor Siri Sørdal sammen med sine helter. (f.v) Frode Briksdal, Vidar Edelstone, Ard Kleppe og Asbjørn Fure som endelig fikk tommelen inn under halsbåndet på hunden i fjellet. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Vi skulle egentlig bare fly opp mat til Diesel i går. Men så kom disse fire karene med Frode Briksdal fra Briksdal Breføring i spissen og sa de ville være med opp og gjøre et forsøk på å få hunden ned.

Og det klarte de, sa en lykkelig Siri Sørdal til Dagbladet i natt.

Lykkelig slutt I fem dager og fire iskalde netter sto den fire år gamle Irsk-setteren på fjellhylla, 670 meter over Stryn sentrum.

I går fikk dramaet hele Norge har engasjert seg i endelig en lykkelig slutt.

Klokken 21.15 kunne Siri Sørdal ta mot beltebilen som ble sendt opp for å møte Diesel og de fire heltene.
For det var en lang og strevsom tur for Frode Briksdal, Vidar Edelstone, Ard Kleppe og Asbjørn Fure, som var den som endelig fikk tak i hunden.

Ville gi opp At det gikk bra er nesten en tilfeldighet. For fjellgruppa hadde egentlig tenkt å gi seg.

- Da Asbjørn Fure var nede på hylla var Diesel redd og nektet å la seg fange. At jeg via samband lokket på ham ga heller ikke resultat. Etter hvert fikk vi beskjed om at mørket, været og en økende rasfare gjorde at de måtte gi opp. Noe vi var nødt til å forsone oss med.

- Men så fikk du kontrabeskjed?

- Ja. Det viste seg at da de la ned hundeforet til Diesel lusket han seg bort for å spise. Da ville Asbjørn ned for et siste forsøk.
Da han fikk den ene tommelen under halsbåndet til hunden jublet de andre på fjellet over ham, og det gjorde vi andre også når vi fikk den gode nyheten. Vi var nok mange som fikk en klump i halsen, forteller Sørdal.

Utmattet Men enda skulle det gå flere timer før hun kunne gi hunden sin en god klem. Og når de endelig kom ned var det en utmattet hund som møtte sin matmor etter fem døgn i fjellet.

- Han var uttørket, tynn og rådvill. Nå var det mye lys og lyd når han kom ned og var nok litt forvirret. Men vi tok oss inn i Røde Kors si hytte for å få varme i ham. Det gjorde sitt til at han ble mer seg selv, men fortsatt preget.

Det var imidlertid andre som også ventet på Diesel. Siri Sørdal har nemlig enda en hund, polarhunden Mikki, Diesels lekekamerat.

- Mikki er skapt for slike forhold og hadde nok klart seg bedre i fjellet med den pelsen han har, men Diesel ser ut til å klart seg rimelig godt.
Nå har han også fått komme tilbake til lekekameraten sin.

- Blir det tur til dyrlegen for sjekk?

ENDELIG: Klokken 21.15 i går kunne matmor Siri Sørdal endelig gi en utmattet og sliten Diesel en god klem. Foto: PRIVAT
ENDELIG: Klokken 21.15 i går kunne matmor Siri Sørdal endelig gi en utmattet og sliten Diesel en god klem. Foto: PRIVAT Vis mer

- Pappa er dyrlege og slipper ikke Diesel av syne, så der er alt under kontroll.
Når han kom hjem fikk han litt mer å drikke før han la seg på det beste teppet i huset ved peisen. Nå sover han som et barn, god og varm.

Hjelpen varmer Også Siri Sørdal føler varme. Folk har engasjert seg voldsomt i den stakkars hunden i fjellet.

- Det er helt fantastisk. Folk har ringt og sent meldinger ustanselig fra hele landet. Å oppleve at så mange også vil stille opp med praktisk hjelp har varmet enormt, sier hun.

-Tenker på mennesker som Johnny Solli fra Volda som bestemte seg for å ordne flere digre lyskastere som lyste opp fjellsiden for fjellgruppa, i tillegg til beltevogn, mat og kaffe. På den første fjellgruppa som prøvde på onsdag, helikopterfolka som var så nære, og nå sist disse fire. Tusen takk alle sammen.
Nå skal Diesel få feire siste del av jula og nyttår hjemme.

- Men noe må du fortelle først. Hvorfor navnet Diesel?

- Har ikke peiling. Det ble bare slik. Men som sagt; nå bør vi feire med halv pris på diesel til hele landet. Selv feiret jeg med «livets vann» Akevitt, kvitrer verdens lykkeligste matmor.

DRIKKE: Diesel var uttørket og fikk lunket vann før den la seg til å sove ved den varme peisen. Foto: PRIVAT
DRIKKE: Diesel var uttørket og fikk lunket vann før den la seg til å sove ved den varme peisen. Foto: PRIVAT Vis mer