­

Heltene som holder Norge i gang

Hver dag trosser de smittefare for å sørge for at «usynlige» og samfunnskritiske oppgaver gjennomføres.

«DE USYNLIGE»: Renovatør Gatis Kantans, gravferdskonsulent Henrik Tveter, renholder Gerd Lunde og postbud Even Hermansen.
«DE USYNLIGE»: Renovatør Gatis Kantans, gravferdskonsulent Henrik Tveter, renholder Gerd Lunde og postbud Even Hermansen. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Mye har vært annerledes i Norge siden 12. mars. Den nasjonale «dugnaden» har tvunget folk inn i hjemmene sine, og myndighetene til å definere samfunnskritiske yrker. Mennesker vi ikke klarer oss uten.

Blant de mange finnes renholdere, renovatører, gravferdskonsulenter og postbud.

Noen har det mer travelt enn noen gang, andre kjenner på kjedsomhet. Alle har en annerledes, og potensiell smittefarlig arbeidshverdag.

Det er et problem. Det er et stort stress Gatis Kantans, renovatør

Hva gjør du med papiret du har hostet i? Det vanligste er å kaste det i søpla. Men et papir som ligger i søppeldunken kan fremdeles smitte.

Daglig gjør renovatøren Gatis Kantans alt han kan for å ikke bli smittet av andres søppel, når han er på jobb i gatene i Hamar. Han bytter ofte hansker, han møter færre kolleger på kontoret og han holder seg unna søppelposer som ligger utenfor søppeldunken.

Hverdagen er langt mer stressende. Det er mer søppel når flere holder seg så mye hjemme, men det må hentes og gjenvinnes.

Bekymret for familier Henrik Tveter, gravferdskonsulent

Hva skjer når du dør? Har du og dine nærmeste noen gang snakket om dette? For daglig leder og gravferdskonsulent i Verd Begravelse, Henrik Tveter, er dette noe av det viktigste man kan snakke om. Det er hans samfunnsoppdrag, mener han, å gjøre døden mindre vanskelig. Da vil kanskje sorgen bli lettere.

Vi skal alle dø, noe Henrik minnes på hver dag. Hans viktigste oppgave er å hjelpe mennesker i sorg gjennom det som er en krevende tid. Også nå, selv om det er vanskeligere enn før. Ikke bare fordi han og kollegaene hver dag risikerer coronasmitte, men også fordi helsemyndighetenes råd legger begrensninger for noe som er viktig i sorgen: nærhet til dem man er glad i. De er blant byråene som den siste tida har måtte streame begravelser.

Jeg har aldri synes at det har vært tungt å gå på jobb. Før nå. Gerd Lunde, renholder

Gerd Lunde har jobbet som renholder ved Lunden skole i Øvre Vang, nord for Hamar, i over 30 år. Dette er første gangen hun kjenner at det er tungt å gå på jobb.

Hun jobber seg gjennom skolen alene, rom for rom går hun over dørhåndtak, overflater og kraner på toalettene med sprit. Hun er ikke redd for å bli smittet selv, men jobben hennes gjør det mulig for de barna som må på skolen, å dra dit.

Til sommeren skal 62-åringen gå av med pensjon. Hun håper hun rekker å få noen normale arbeidsdager med kollegene igjen før den tid.

Det blir mange timer og mange stopp i løpet av kvelden Even Hermansen, postbud

Mat, klær, medisiner, treningsutstyr. Alt dette kan du få levert hjem på døra. Til vanlig jobber masterstudent Even Hermansen deltid med hjemmelevering for Posten og Bring, men nå er det en fulltidsjobb - om ikke mer.

Posten opplever en økning på rundt 500 prosent på hjemmeleveringstjenesten sin nå under coronakrisen. Jula, som vanligvis er den travleste tida for posten, var ikke i nærheten av like hektisk.

Da Dagbladet møter Even Hermansen på postens terminal på Alnabru i Oslo, er han i gang med del to av dagens 12-timersvakt.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer