Heltene som skal vinne USAs krig på bakken

Peshmerga-krigerne er i Tyrkia og klare til å slåss mot IS. USA håper det vil være et gjennombrudd i krigen.

VELKOMMEN: En kurdisk peshmerga-soldat fra Irak ønskes velkommen av kurdere i Tyrkia etter at de passerte grensa ved Ibrahim Khalil grensestasjon i natt. (AP Photo/Bram Janssen) Scanpix
VELKOMMEN: En kurdisk peshmerga-soldat fra Irak ønskes velkommen av kurdere i Tyrkia etter at de passerte grensa ved Ibrahim Khalil grensestasjon i natt. (AP Photo/Bram Janssen) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om grensebyen Kobani, på syrisk side av grensa til Tyrkia, har vært den store testen på hvor effektiv den USA-ledete luftkrigen mot Den islamske staten (IS) er. Svaret så langt har vært nedslående.

IS-krigerne har rykket fram fra gate til gate, massakrert og halshugget sine motstandere, og ikke latt seg stanse av angrepene fra lufta, i de seks ukene beleiringen av byen har vart. Ennå kontrollerer de rundt 50 prosent av byen.

Et gjennombrudd
Det er derfor et gjennombrudd at den tyrkiske regjeringen nå har tillatt soldater fra den irakisk-kurdiske eliteavdelingen Peshmerga å reise gjennom Tyrkia for å være bakke-artilleri, og hjelpe de syriske kurderne som slåss mot IS-soldatene i Komani.

- De vil være i vår by idag, sier Adham Basbo, medlem av bystyret i Kobani, til nyhetsbyrået Reuters.

Peshmerga-soldatene ble tatt imot som helter da de landet med fly i byen Sanliurfa på tyrkisk side av grensa i natt. Denne delen av Tyrkia er dominert av kurdere, og noen demonstranter kastet stein mot tyrkiske sikkerhetsstyrker som eskorterte peshmerga-soldatene fra flyplassen og inn til byen. I tillegg til de 80 soldatene som kom med fly, er ytterligere 70-80 på vei i en kortesje over land gjennom Tyrkia.

Mustafa Sayid Qader, som er minister med ansvar for Peshmerga i den kurdiske delstatsregjeringen i Irak, sier at de kurdiske soldatene fra Irak er under hans direkte kommando.

Mange nye allianser
Den militære framgangen til Den islamske staten har satt mange tradisjonelle allianser i Midt-Østen på en tøff prøve. USA har over natta fått sammenfallende interesser med både erkefienden Iran og med Russland, som ofte har hatt helt andre interesser enn USA. I Irak har kurderne, som langt på vei har etablert sin egen stat, blitt USAs nære allierte i kampen mot IS.

I Syria slåss også kurderne mot IS, og er den mest effektive styrken på bakken som står imot framrykkingen. Men i Kobani, som har blitt selve prøvesteinen for suksessen til USAs nye krig, og fra områdene rundt, har 200 000 mennesker flyktet fra den terroren de med all grunn frykter fra IS-soldater som sprer død og terror.

Grunnen til at Peshrmerga-soldatene som nå slåss i Syria er et gjennombrudd i kampen mot IS, er at kurderne er spredd over fire land med forskjellige interesser i striden. I Tyrkia har kurdernes væpnede front, PKK, i årevis ligget i krig med den tyrkiske regjeringen, og mer enn 40 000 mennesker er drept, inntil en våpenhvile ble inngått i fjor vår. PKK er imidlertid fortsatt på USAs terrorliste, og den tyrkiske regjeringen har ikke villet tillate PKK å sende sine soldater til Syria. De vil ha PKK så små og usynlige som mulig.

Irak som modell
I Syria er imidlertid kurderne under militært press etter at de tidlig i den syriske borgerkrigen etablerte sitt område, og prøvde å innføre selvstyre etter mønster fra det kurderne i Irak har fått til. I motsetning til i Irak har IS hatt militær framgang mot kurdisk-dominerte områder i Syria.

Irak er modellen for hvordan de statsløse kurderne ser for seg framtida. Der har kurderne sin egen regjering og sitt eget parlament, og i realiteten selvstyre. Det skjer etter at den irakiske staten er i ferd med å gå i oppløsning på grunn av striden mellom de arabiske shiaene, og sunniene, blant annet i IS. De irakiske kurdernes økonomiske navlestreng er for eksempel en oljeledning fra områdene rundt hovedstaden Irbil til den tyrkiske havnebyen Ceyhan.

Nå har USA presset Tyrkia - som lenge motsatte seg presset - til å la irakiske kurdere krysse sitt område for å hjelpe sine brødre og søstre i Syria. Det er et gjennombrudd for USAs nye krig. For å lykkes trenger USA mannskaper på bakken, noe president Barack Obama har gjort klart ikke vil være amerikanere. Der er kurderne så langt den best organiserte gruppa til å bekjempe IS.