Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helter i gresk skipstragedie

Ingve Kjelsrud og Knut Erik Pettersen ble helter da det greske passasjerskipet «Samina Express» gikk på grunn og sank utenfor øya Paros i natt. 40 mennesker er funnet omkomne, melder greske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to norske mennene er på seiltur i øygruppa Kycladene og kom raskt til uykkesstedet.

- Vi fikk høre at 500-600 mennesker lå i vannet og så livbåter bli satt på ut. Vi ble bønnfalt om å gå ut for å hjelpe folk. Vi så nødblusset rundt klokka 23.15 og var på sjøen rundt 23.30-23.45, forteller Ingve Kjelsrud til Dagbladet.no.

De to ferieseilerne gikk ut med sin 42 fots seilbåt. Ifølge nordmennene blåste det tilnærmet storm i området, og bølgene var 4-5 meter høye. I redningsaksjonen deltok flere seilbåter, fiskebåter, kystvaktskip og noen større charterbåter. Ute på sjøen reddet de to seilerne tre mennesker opp fra havet.

- Vi dro to menn og en kvinne i 30-40 årsalderen opp fra en plattform på hekken. De var nedkjølt, apatiske og i sjokk. En av dem hadde hodeskader. Det var et jævlig vær og de var vanskelige å få ombord, sier Ingve Kjelsrud.

Panikkslagne

I morgentimene var 28 personer bekreftet omkommet, mens 52 var fortsatt savnet. I følge passasjerlistene befant det seg 447 passasjerer og et mannskap på 64 om bord.

Identiteten til de omkomne er ikke kjent, men en av de omkomne var offiser i den greske kystvakten. Han skal ha fått et hjerteanfall under redningsaksjonen.

Ifølge øyenvitner hoppet panikkslagne passasjerer over bord da strømmen forsvant etter grunnstøtingen, og mange ble funnet svømmende i vannet og på mindre skjær i området.

Gammel ferje

Helikoptre og fly fra det greske forsvaret ble også satt inn i redningsaksjonen og slapp ut nødbluss for å lette evakueringen og redningsarbeidet.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men «Samina Express» var ifølge enkelte meldinger 45 år gammel og skulle etter planen tas ut av drift om tre måneder.