Coronavirus:

- Helvete brøt løs

President Donald Trump håper at USA kan lette tiltakene mot spredning av coronaviruset innen påske. Samtidig varsler leger i New York om alvorlige tilstander.

President Donald Trump med siste nytt fra USA. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har vi hørt president Donald Trump uttale at «kuren ikke må være verre enn problemet». Uttalelsen kom i forbindelse med kritiske spørsmål om manglende tiltak mot spredning av coronaviruset.
(Saken fortsetter under grafikken)

Onsdag kveld er over 60 000 personer bekreftet smittet i USA. I tillegg er omkring 900 personer bekreftet omkommet som følge av sykdommen covid-19.

En ikke navngitt lege i New York kommer med en sterk advarsel overfor CNN.

- Etter hvert fikk vi påvist de første tilfellene av coronasmitte, og det var da helvete brøt løs, sier legen, ifølge CNN.

Antallet smittede i delstaten har økt fra bare noen hundre tilfeller, til 25 000 bekreftede tilfeller i løpet av omkring en uke. Legen advarer om at de allerede opplever en overbelastning av helsevesenet i delstaten.

- Det er helt utrolig at noe slikt skjer i New York. I starten mottok vi pasienter i 70-åra og oppover, men den siste uka har flere pasienter under 50 år blitt innlagt. Jeg tror ikke de yngre forstår hvor alvorlig denne sykdommen er.

- For bare to uker siden var livet helt annerledes.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Frykter det verste

På nåværende tidspunkt er 80 millioner amerikanere omfattet av lokale portforbud. Ni amerikanske delstater har bedt alle om å holde seg hjemme, mens minst fire andre delstater ha lagt ned forbud for alle mot å gå på jobb med mindre det dreier seg virksomhet av kritisk nødvendighet for samfunnet.

Twitter har den profilerte akuttlegen Craig Spencer delt sine bekymringer.

- De som ble innlagt i dag, ble smittet for en uke siden. Antallet vil utvilsomt skyte i været over natta, slik som det har gjort de siste nettene.

- Vi ble for seine til å stoppe viruset. Men vi kan bremse spredningen. Viruset kan ikke ramme personer det ikke møter. Hold dere inne. Sosial distansering er det eneste som kan redde oss nå. Jeg bryr meg ikke like mye om samfunnsøkonomiske konsekvenser, som jeg gjør om å redde liv.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Tror det er for seint

Sør-Korea har blitt trukket fram som et av landene som har håndtert krisa best. Resultatene har blitt forklart med omfattende testing og smittesporing, som har gjort dem i stand til å isolere smittede personer.

Disse tiltakene ble iverksatt tidlig etter at det første tilfellet ble påvist i Sør-Korea, og før de hadde registrert det første dødsfallet.

9. mars hadde Sør-Korea testet over 200 000 personer, mens USA bare hadde testet 9000, ifølge en oversikt.

Under en pressekonferanse onsdag kveld sa president Trump at tiltak som involverer mindre kontakthyppighet er veldig viktig. Samtidig hevdet han at USA tester mer enn Sør-Korea.

- Vi gjennomfører omfattende testning. Jeg snakket med president Moon, og Sør-Korea har gjort en god jobb. Men vi gjør nå langt mer. Vi gjør mer på åtte dager enn de har gjort på åtte uker. Det er veldig bra, uttalte Trump.

Visepresident Mike Pence uttalte at USA nå har gjennomført over 400 000 tester.

I Norge

Også i Norge begynte vi med omfattende testing og smittesporing etter å ha påvist det første tilfellet av coronasmitte. Omkring en måned seinere har vi testet hele 73 000 personer, ifølge FHI.

I den siste risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet, står det beskrevet at store deler av Norge befinner seg i fase 2 av epidemiens 5 faser. Det er i fase 1 og 2 at testing, smitteoppsporing og isolering har mest betydning, beskriver FHI. Isolering vil også være viktig seinere.

Epidemien starter for alvor i fase 3, og når en topp i fase 4. Og det er i fase 3 at tiltakene som skal redusere kontakthyppigheten i befolkningen er mest aktuelle, ifølge FHI.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Nytt episenter

Tirsdag advarte Verdens helseorganisasjon om at USA kan bli et nytt globalt episenter for coronapandemien. Advarselen kommer som følge av at antallet smittede øker svært raskt i USA.

Nå må avgjørelsene tas raskt, sier WHO-lege David Nabarro, til New York Times.

- Mange vestlige politiske ledere oppfører seg som om de balanserer på en line. Men de har ikke noe valg. Vi må gjøre alt i vår makt for å bekjempe dette viruset, sier Nabarro og fortsetter:

- Jeg opplever at folk flest forstår dette, særlig butikkeierne. De vil nok foretrekke å slå ned utbruddene med en gang de starter, i stedet for å gamble med usikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer