Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helvete løs for Jon

STEINSHOLT (Dagbladet): Jon Johansen var allerede berømt i det internasjonale, unge datamiljøet. I går gjorde politiet ham til landets mest attraktive 16-åring og a-kjendis i IT-kretser. I dag var han tema i Stortingets spontane spørretime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim (SV) spurte kulturminister Åslaug Haga (Sp) om hun vil gjennomgå lovverket rundt bruk av internett for å sikre at ytringsfrihet og demokrati blir ivaretatt.

Kulturministeren kunne ikke kommentere saken rundt Jon Johansen fordi saken er under etterforskning, skriver NTB.

- Guttens markedsverdi stiger for hver time som går, sier faren Per Johansen med et smil.

Landpostbudet er stolt av sønnen, som natt til i går satt åtte timer i avhør på det lokale lensmannskontoret. Samtidig, hjemme i stua, ble han selv avhørt. Politiet forsvant med to datamaskiner og en mobiltelefon. Farens PC fikk stå.

Strøm av støtte

Med den sitter Jon og svarer på e-post. Mens vi står bak ryggen hans, er tallet på støtteerklæringer oppe i 68. I tillegg strømmer meldingene inn på slashdot.org , der tilhengerne av operativsystemet Linux samles.

Jon svarer i telefonen. Nok en journalist. Han synes å nyte situasjonen. Og han er ikke redd for en eventuell straff hvis han skulle bli dømt.

- Blir det en rettssak, gleder jeg meg til å vise hvordan DVD-filmer kan kopieres uten å bruke mitt program. Du har alltid kunnet dumpe DVD-filmer rett ned på harddisken og spille dem av etterpå. Det trenger du ikke noe dekrypteringsprogram for å gjøre.

- Dette handler ikke om kopiering, men om å spille av filmen. Det var det vi ville da vi utviklet DeCSS.

Jon sier «vi» fordi de var tre om det; en tysker og en nederlender var også med.

Svart marked

- I Russland og Kina kan du kjøpe piratkopierte DVD-filmer for to dollar stykket på gatehjørnet. Slikt skjedde lenge før DeCSS. Filmbransjen har nok problemer, men mitt program er ikke ett av dem, sier 16-åringen.

OMSVERMET: Jon Johansen fikk i løpet av ett døgn både politi og presse fra inn- og utland på døra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling