- Helvete på jord

NEW YORK (Dagbladet): USAs overlegne krigføring i Afghanistan er brakt ned til det krig er: Livredde gutter i granatregn. Redsel, blod og iskulde. Soldatene forteller detaljer fra fronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter mener den jevne borger vil vite hva som skjer, og lar soldatene fortelle i detalj fra operasjon Anaconda.

- Vi setter pris på våre alliertes innsats, men hva de norske soldatene gjør må norske myndigheter selv svare på, sier kapteinløytnant Bruce Ericsen ved kommandosenteret CENTCOM i Florida til Dagbladet.

CENTCOMs politikk er å gi informasjon om operasjoner etter at de er gjennomført.

Gjennom TV og aviser i USA blir folk fortalt hvilke tropper som er hvor, hva de gjør, hvor mange som dør og såres. Og hvor farlige oppdragene er.

Behovet for å vite hva bakkestyrkene opplever er også til stede. Og soldatene forteller nå amerikanske medier om en krig som ikke er så glamorøs som mange liker å tro.

Bakhold

Krigen kom veldig nær da sårede amerikanske soldater fortalte The New York Times i helga om hvordan det var å havne i bakhold i de iskalde og ville fjellområdene i Shah-i-Kot.

- Et helvete på jord, forteller de sårede soldatene og snakker om helt andre ting enn bombetokter med trygg avstand til fienden.

Robert McCleave var blant de 40 soldatene som ble såret da Operasjon Anaconda ble satt i gang 2. mars for å drive tilbake al-Qaida-krigere. Amerikanerne regner med at de kommende dagene er avgjørende og at operasjonen kan være slutt innen uka er gått. Mandag dro en konvoi på 12 stridsvogner og 1000 soldater inn til frontlinja for å hjelpe de amerikanske bakkestyrkene.

Tynn luft

McCleave forteller om et bakholdsangrep hvor al-Qaida-krigerne hadde alle fordeler.

Amerikanerne løp fra sted til sted for å finne skjul i et skremmende presist granatregn. Den tynne lufta gjorde dem utmattet og flere svimte av. Flere ble truffet av granatsplinter og kuler.

Den sårete McCleave måtte ligge i en fjellsprekk i et døgn innhyllet i en tynn teltduk mens han ventet på redningshelikopteret.

Sersjanten David Haire (27) forteller The Washington Post at han kastet seg ned og kysset jorda da han kom tilbake til Bagram-basen utenfor Kabul etter å ha vært med i kampene i Shah-i-Kot. Robert Hamblin overlevde 12 timers iskulde i en fjellsprekk, mens han så fly bombe fienden hele natta. Like fullt kom snikskytterne fra al-Qaida opp av huler og sprekker hele tida og angrep.

- Det er mange der ute, og ingen av oss er så naive at vi tror vi har tatt knekken på dem, sier Hamblin.

Like stolte

Alle soldatene avisa har snakket med forteller om blendende sol om dagen, og polarkulde om natta. Fiendens kuler suser over hodene deres, mens alle skriker: Hvor kommer de fra?

- Når vi peiler inn hvor de kommer, tilkaller vi B-52-flyene. Og det faller temmelig mange bomber, fordi fienden er like stolte som oss. De slåss for noe de tror på, denne taliban-greia, eller hva det er, sier Bronx-gutten Jason Alford (21).

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at USA nå driver opprydningsarbeid. Målet er å bombe de muslimske krigerne ut av alle huler og fjellområder som fremdeles skjuler al-Qaidas mest fanatiske krigere.

NÆRKONTAKT: Amerikanske soldater fortalte i helga om bakholdsangrep fra al-Qaida-krigerne i iskalde og ville fjellområder. Bombetokt på trygg avstand er fjernt fra den krigen USA nå fører.