Sivile brukt som menneskelige skjold

- Helvete på jord

I nesten én måned ble landsbyboerne holdt som fanger og brukt som menneskelige skjold av russiske styrker. Fredag delte de sine opplevelser med Norges statsminister.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JAHIDNE, UKRAINA (Dagbladet): Omringet av norske og ukrainske sikkerhetsvakter så Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) med egne øyne de enorme ødeleggelsene den brutale russiske krigsmaskinen har etterlatt seg i Ukraina.

I den lille landsbyen Jahidne i Tsjernihiv-regionen, om lag to timer nordøst for Kyiv, så Støre utbombede bygninger, russiske forsvarsstillinger og et skolebygg med en grusom historie.

PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag landsbyen Jahidne i Tsjernihiv-regionen i Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB
PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag landsbyen Jahidne i Tsjernihiv-regionen i Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

I kjelleren i skolebygget ble 350 landsbyboere - nær sagt alle - holdt som fanger i en drøy måned.

Årsaken er fryktinngytende: De russiske styrkene skal ha ønsket å bruke dem som menneskelige skjold, i fall det ukrainske forsvaret forsøkte å gjenvinne kontrollen over landsbyen, ifølge det statlige ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.

- Helvete på jord, sier Støre.

SKREKKENS KJELLER: Statsministeren traff et 20-tall innbyggere som i nesten en måned levde sine liv i skrekkjelleren. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
SKREKKENS KJELLER: Statsministeren traff et 20-tall innbyggere som i nesten en måned levde sine liv i skrekkjelleren. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Skrekkjeller

3. mars ble nær sagt alle landsbyboerne samlet, og vist ned i kjelleren til det lokale skolebygget.

Her måtte barn så unge som fem måneder gamle dele vann, mat og toalettbøtter med eldre så gamle som 97 år. Dagevis kunne det gå mellom hver gang de fikk trekke frisk luft. Og for hver dag som gikk, kom veggene litt nærmere, luften ble litt tettere og tilstanden til mange av landsbyboerne litt verre.

Til slutt maktet ikke kroppene til flere av de eldre menneskene mer, og ti av dem døde i den mørke, kalde og fuktige kjelleren, ifølge Ukrinform.

HELVETE: Et blikk inn i helvete på jord, kalte statsminister Jonas Gahr Støre kjelleren der 300 av innbyggerne i yahidne ble holdt innesperret i 28 dager i mars. Foto: Javad Parsa / NTB
HELVETE: Et blikk inn i helvete på jord, kalte statsminister Jonas Gahr Støre kjelleren der 300 av innbyggerne i yahidne ble holdt innesperret i 28 dager i mars. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Statsministeren traff et 20-tall innbyggere i nesten en måned levde sine liv i skrekkjelleren. Tre av dem var småbarnsforeldrene Zjenia og Roma og deres 9 måneder gamle datter Polina.

- Vi er fremdeles preget av det, sier småbarnsforeldrene til Dagbladet.

- Vi bare håper hun ikke kommer til å huske noe, sier Roma, mens han holder datteren i armene sine og vugger henne.

Tok til tårene

Bestemoren til Zjenia var en av dem som aldri kom opp fra kjelleren i live. Ikke før etter russerne hadde forlatt landsbyen, og fuglene igjen kvitret, fikk innbyggerne anledning til å begrave de døde.

Småbarnsfamilien har nå flyttet tilbake til sitt hus i Jahidne, men huset - og livene deres - er ikke som før.

- Russerne tok alle dørene, og de knuste alle vinduene. Vi har klart pusse opp ett rom, sa Zjenia til Støre da han snakket med paret.

Da de kort tid tidligere beskrev sine opplevelser, tok de, og nesten alle andre innbyggerne som var til stede, til tårene.

FAMILIEN SAMLET: Zjenia og Roma og deres 9 måneder gamle datter Polina overlevde skrekkjelleren. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FAMILIEN SAMLET: Zjenia og Roma og deres 9 måneder gamle datter Polina overlevde skrekkjelleren. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Marerittet i fangenskap

Bare én dag etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, nådde russiske styrker landsbyen Jahidne, sør for storbyen Tsjernihiv.

Allerede da skal russiske styrker ha begynt å grave forsvarsstillinger og minelegge landsbyen, ifølge Ukrinform.

Mineleggingen skal ha vært så omfattende at det i ettertid skal ha blitt funnet miner i kjøkkenhagene til landsbyboerne. Så ble det verre.

Da russerne trakk seg tilbake fra områdene nord for Kyiv og rundt Tsjernihiv 31. mars, var maretittet endelig over for landsbyboerne i Jahidne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer