Frykter krig mellom USA og Iran:

- Helvete vil bryte løs

Da John Bolton fikk jobben som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver haglet det med advarsler mot «krigshauken». 14 måneder seinere er frykten for krig reell.

HAR BEDT OM KRIG: Gjennom flere tiår har John Bolton vært tilhenger av et militært angrep på Iran. Kampen for at USA skal holde en hardhendt linje overfor Iran har fortsatt etter at han fikk plass ved Donald Trumps bord i fjor. Foto: Brendan Smialowski / AFP)
HAR BEDT OM KRIG: Gjennom flere tiår har John Bolton vært tilhenger av et militært angrep på Iran. Kampen for at USA skal holde en hardhendt linje overfor Iran har fortsatt etter at han fikk plass ved Donald Trumps bord i fjor. Foto: Brendan Smialowski / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frykten for at det skal bryte ut krig mellom Iran og USA har i løpet av kort tid blitt høyst reell. Natt til i går avblåste president Donald Trump et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle være gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien, men den amerikanske presidenten sier han ombestemte seg da det gikk opp for ham at menneskeliv ville gå tapt.

Etter en lang rekke hendelser, provokasjoner og uttalelser, er nå buen spent til bristepunktet. Og fra både amerikansk og iransk side får en 70-åring, som har Trumps øre, mye av skylda.

Gjennom flere tiår har John Bolton, mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen, promotert sitt eget ønske om at USA må gå til krig mot Iran.

Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen.

Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer