Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter krig mellom USA og Iran:

- Helvete vil bryte løs

Da John Bolton fikk jobben som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver haglet det med advarsler mot «krigshauken». 14 måneder seinere er frykten for krig reell.

HAR BEDT OM KRIG: Gjennom flere tiår har John Bolton vært tilhenger av et militært angrep på Iran. Kampen for at USA skal holde en hardhendt linje overfor Iran har fortsatt etter at han fikk plass ved Donald Trumps bord i fjor. Foto: Brendan Smialowski / AFP)
HAR BEDT OM KRIG: Gjennom flere tiår har John Bolton vært tilhenger av et militært angrep på Iran. Kampen for at USA skal holde en hardhendt linje overfor Iran har fortsatt etter at han fikk plass ved Donald Trumps bord i fjor. Foto: Brendan Smialowski / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for at det skal bryte ut krig mellom Iran og USA har i løpet av kort tid blitt høyst reell. Natt til i går avblåste president Donald Trump et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle være gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien, men den amerikanske presidenten sier han ombestemte seg da det gikk opp for ham at menneskeliv ville gå tapt.

Etter en lang rekke hendelser, provokasjoner og uttalelser, er nå buen spent til bristepunktet. Og fra både amerikansk og iransk side får en 70-åring, som har Trumps øre, mye av skylda.

Gjennom flere tiår har John Bolton, mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen, promotert sitt eget ønske om at USA må gå til krig mot Iran.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen.

Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell.

For Bolton var helt sikker i sin sak:

- Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.

Slike våpen ble aldri funnet.

- Hans verste mareritt

De siste 14 månedene har Bolton hatt en sentral plass ved Trumps side, etter at den amerikanske presidenten ga «krigshauken» posisjonen som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Der har Bolton vært en sentral rådgiver i alle spørsmål som dreier seg om Iran.

Selv om Trump gjentatte ganger skal ha uttrykt interesse for å opprette dialog med Iran, skal landets leder, ayatolla Khamenei ha nektet tvert å snakke med USA.

Det gleder Bolton, mener Iran-ekspert Karim Sadjadpour ved Carnegie Institute.

- Boltons verste mareritt er at Khamenei sender et brev til Trump hvor han skriver «la oss møtes for å snakke sammen». For Bolton vet at Trump ville kastet seg over en slik mulighet, sa Sadjadpour til The New Yorker i april.

- Aktivist

Bolton er gjentatte ganger beskyldt for å misbruke eller å blåse opp etterretningsmateriale for å oppfordre til krig, sanksjoner eller amerikansk intervensjon i andre land.

- Han representerer en aktivist-linje hva angår USAs rolle internasjonalt, og er det man kaller en hauk, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Han beskriver Bolton som en slags aktivist fra den nykonservative bevegelsen i USA.

- Ideologisk er han opptatt av å fremme demokrati, markedsmekanismer og USAs modell, gjerne med bruk av fysiske maktmidler for å framtvinge endringer, sier Melby til Dagbladet.

- Bekymrer

Og det var denne grunnideene i denne ideologien som George W. Bush og hans regjering brukte for å argumentere for invasjonen av Irak 2003.

- Men jeg tror Bolton og hans måte å tenke på hadde sin gullalder da, sier seniorforskeren.

På bakgrunn av Boltons rolle i Irak-krigen, etter hvert som FN-ambassadør, ble det oppstyr rundt hans ansettelse som nasjonal sikkerhetsrådgiver, presidentens fremste sikkerhetspolitiske rådgiver i fjor.

- Det som plager mange av oss, er at denne utnevnelsen vil bekymre våre allierte og gjøre våre fiender redde, sa McCaffrey.

Mange advarte regelrett om at Boltons tunge kunne klare overtale Trump til å gjøre militære utfall han ellers ikke ville ha gjort.

- Trump hører på seg selv

Melby var, og er, skeptisk til om det medfører riktighet.

- Jeg tror vi har å gjøre med to personer som har grunnleggende ulikt syn på USAs opptreden internasjonalt. Trumps grunnsyn er kjølig og kynisk. Han kan gjøre business med hvem som helst, og er veldig skeptisk til å vikle USA inn i en ny krig.

- Jeg tror nok Bolton tok jobben med et håp om at han kunne påvirke presidenten, og det er en ære å bli spurt og det skal godt gjøres å si nei. Men jeg tror man skal være forsiktig med å tillegge ham altfor stor betydning. Til sjuende og sist hører Trump på seg selv, mener Melby.

Bolton har likevel klart å være sentral i flere diplomatiske stormer, som har sendt bølger verden rundt. Ofte har Iran vært målet for Boltons utspill.

NY STRATEGI: USAs president George W. Bush redegjorde for USAs nye strategi i Irak-krigen i en tale til nasjonen i januar 2007. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NY STRATEGI: USAs president George W. Bush redegjorde for USAs nye strategi i Irak-krigen i en tale til nasjonen i januar 2007. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Iran er en direkte trussel

Allerede for ganske nøyaktig 16 år siden, 20. juni 2003, sa daværende viseutenriksminister Bolton at USA reserverer seg retten til å bruke militær makt mot Iran.

Det er langt fra den eneste gangen Bolton har tatt til orde for å gå til angrep mot landet.

I 2007, året etter at Bolton hadde forlatt posisjonen som USAs FN-ambassadør, gikk han offentlig ut og støttet Bush-administrasjonens nye strategi i krigen mot Irak. Spesielt de angivelige planene om å gjennomføre angrep mot bakketropper i Iran.

Da hadde Bolton allerede i to år tordnet mot Iran, som han mente gjorde altfor lite for å stoppe «strømmen av terrorister inn i Irak».

- Jeg tror ikke det finnes noe tvil, basert på informasjonen vi har, om at Iran blander seg inn i Irak - og at de utgjør en direkte trussel mot våre tropper, sa Bolton, som la til at han forventet et amerikansk angrep i løpet av seks måneder.

Da amerikansk etterretning i desember samme år konkluderte med at Iran hadde stanset sitt atomvåpenprogram i 2003, fyrte Bolton på alle plugger.

- Dette er politikk forkledd som etterretning, sa Bolton til tyske Der Spiegel.

REGIMESKIFTE: Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har lenge vært tilhenger av et militært angrep på Iran for å fjerne dagens iranske ledere fra makten. Foto: Rainier Ehrhardt / AP / NTB Scanpix
REGIMESKIFTE: Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har lenge vært tilhenger av et militært angrep på Iran for å fjerne dagens iranske ledere fra makten. Foto: Rainier Ehrhardt / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ett år etter å ha støttet Bush-administrasjonens utsagn holdt Bolton fortsatt fast ved at Iran støttet antiamerikanske styrker i Irak, men la også til at Iran «gjør mye av det samme ved å støtte Taliban i Afghanistan».

I 2015 skrev han et innlegg i New York Times under tittelen «Bomb Iran», og den aggressive retorikken har siden fortsatt.

Ikke minst etter at Donald Trump ga ham en mektig posisjon som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

VÅPENLOVER: I talen fra 2013 råder John Bolton til at Russland skal kopiere USAs våpenlover, for at folket bedre skal kunne beskytte mødre, barn og familier. Video: CNN Vis mer

Planla angrep

I september i fjor skal Bolton ha bedt Pentagon om å utrede mulighetene for å angripe Iran, som svar på et granatangrep i nærheten av USAs ambassade i Iraks hovedstad Bagdad, ifølge Wall Street Journal.

Angrepet skal angivelig ha blitt utført av en militsgruppe med bånd til Iran. De tre granatene landet på et åpent område og forårsaket ingen skade.

Daværende forsvarsminister, Jim Mattis, avfeide granatangrepet som «uviktig», ifølge New York Times. Bolton mente likevel at USA burde vurdere å svare ved å gjennomføre et militært angrep mot Iran, noe som skal ha sjokkert andre medlemmer av Trump-administrasjonen, ifølge Wall Street Journal.

- Folk ble definitivt oppskaket. Folk var sjokkerte, det var helt ufattelig hvor lett de tok på et slikt angrep mot Iran, sa en kilde til avisa.

Seinere samme måned fulgte Bolton opp med en tale, der han gikk i strupen på Irans ledere:

- Dersom dere står i veien for oss, eller i veien for våre allierte og partnere, dersom dere skader våre borgere, eller om dere fortsetter å lyve, jukse og bedra, så vil definitivt helvete bryte løs, sa han.

TORPEDO-ANGREP: Lydklipp avslører hvordan besetningen på «Front Altair» ble reddet etter angrepet i Omanbukta. Video: AP/TradeWinds. Vis mer

- Nådeløs kraft

I november forberedte Iran en testoppskyting av en ballistisk missil. Boltons forslag var at USA skulle skyte den ned, men fikk ikke medhold av sine kolleger i Det hvite hus.

I mai i år besluttet amerikanske myndigheter å utplassere et hangarskip og langdistanse-bombefly i Midtøsten, som en advarsel til Iran.

Igjen fulgte Bolton opp med en klar advarsel til Iran:

- USA skal utplassere hangarskipet USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group og et langdistanse-bombefly for å sende et klart budskap til det iranske regimet om at ethvert angrep på amerikanske eller alliertes interesser vil bli møtt med nådeløs kraft, sa Bolton.

Bolton har siden ikke vist noen tegn til å vike fra sitt ønske om et militært angrep på Iran for å fjerne dagens iranske ledere fra makten.

Natt til i dag var Iran minutter fra å bli angrepet av USA. Ikke navngitte kilder sier til ABC News at Donald Trump ombestemte seg, stikk i strid med rådene fra nettopp John Bolton.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!