- Helvetes større effekt om USA angriper Iran

Israels statsminister mener tida for diplomati har gått ut. Men USA hinter til at de bør være tålmodig og lanserer en ny bombe.

ISRAEL BØR VENTE: USAs forsvarsminister hinter til at Israel bør vente med å angripe Iran. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
ISRAEL BØR VENTE: USAs forsvarsminister hinter til at Israel bør vente med å angripe Iran. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Generalløytnant Herbert Carlisle fortalte entusiastisk om en ny bombe på en konferanse om amerikanske våpenprogram, melder nyhetsbyrået Reuters.

Carlisle, som er om er nestkommanderende i USAs luftstyrker, fortalte at den 16 tonn tunge bomben er laget for å trenge seg gjennom 60 meter betong før den eksploderer, og at det er et «fantastisk våpen» som kan brukes i forbindelse den pågående konflikten om Irans atomprogram.

Perfekt til Irans bunkere Den siste tiden har det kommet meldinger fra Iran om at regimet i Teheran har flyttet sine kjernefysiske kapasiteter inn i tjukke bunkere og fjell. Den nye bomba beskrives som en «bunker buster».

- Det er et fantastisk våpen, og vi fortsetter nå med utbedring av den. Den har allerede en god kapasitet, og vi jobber nå med å gjøre det bedre. Den er en del av vårt våpenarsenal og kan være et alternativ om vi trenger det i et slikt scenario, sa Carlisle.

Generalen fortalte på konferansen at en konflikt med Syria eller Iran vil være styrt av en ny taktisk tenking kjent som sjø/luft-kamp i Pentagon. Denne strategien har som mål å integrere de ulike militærgrenene.

Ny strategi Pentagon har for lenge siden begynt å planlegge militære løsninger dersom sanksjonene og diplomatiet ikke sørger for at Iran klarer å ferdigstille kjernefysiske våpen, opplyste USAs forsvarsminister Leon Panetta i et intervju med Natonal Journal i går.

Spesielt Israel er bekymret for Irans urananrikningsprogram, som stormaktene er i gang for å bygge et atomvåpen. Iran selv hevder programmet er en del av fredelig energiproduksjon.

Israels statsminister ga uttrykk for sin bekymring under sitt besøk i Washington denne uka, og sa at tiden for diplomati og sanksjoner er i ferd med å gå ut.

- Helvetes større effekt Forsvarsminister Panetta hinter til at Netanyahu bør holde igjen litt:

- Hvis Israel bestemmer seg for å angripe Iran er det ingen tvil om at det vil ha en effekt, men jeg mener også det er klart at hvis USA gjorde det, vil det ha en helvetes større effekt, sier Panetta ifølge Reuters.