Ny rapport:

Helvetesild mer utbredt

En ny rapport viser at sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere. Så mye som én av tre nordmenn blir rammet i løpet av livet, og forekomsten øker.

SYKDOM: Denne sykdommen kan ramme mange. Illustrasjonsfoto: Aslysun / Shutterstock / NTB
SYKDOM: Denne sykdommen kan ramme mange. Illustrasjonsfoto: Aslysun / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det antas at i underkant av 20 000 pasienter i år vil få helvetesild og motta behandling i helsetjenesten, ifølge en pressemelding fra GSK (GalaxoSmithKline). Av disse vil om lag 2500 utvikle langvarige nervesmerter.

Én av tre nordmenn rammes av sykdommen i løpet av livet.

Rapporten er utviklet av Oslo Economics på vegne av GSK. Rapporten foreslår også at tidligere studier undervurderte forekomsten av helvetesilden.

Smertefulle blemmer

Helvetesild er en smertefull virussykdom som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper, risikerer å få sykdommen i løpet av livet.

- Dette viruset legger seg latent i kroppen og kan reaktivere tiår senere og aktivere helvetesild, sier Aud Nome Dueland, spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter, til NTB.

- Det er et virus man har i kroppen fra man hadde vannkopper. Immuniteten går ned med alderen, så jo eldre man blir jo større sjanse er det for å få helvetesild. Så folk som har nedsatt immunforsvar fra andre ting, er også utsatt for å få helvetesild, sier Dueland.

Vanlige symptomer er blant annet prikking eller smerte i et avgrenset område på huden, og utslett med små blemmer. Utslettet ved helvetesild forsvinner vanligvis i løpet av to til fire uker, men kan også føre til intense, kroniske smerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer