- Helvetesskipet er ikke et unntak

Nestlederen for det ukrainske sjømannsforbundet anbefaler Norge å avsløre og få satt en stopper for selskaper som utnytter sjøfolk i fiskeriflåten.

STORT PROBLEM: Nestleder Oleg Grigoryuk i det ukrainske sjømannsforbundet etterlyser et lovverk som ikke gjør det mulig for arbeidsgivere i krabbeflåten å fraskrive seg ansvar for sine ansatte. - Det er stort problem, sier han. Foto: MTWTU
STORT PROBLEM: Nestleder Oleg Grigoryuk i det ukrainske sjømannsforbundet etterlyser et lovverk som ikke gjør det mulig for arbeidsgivere i krabbeflåten å fraskrive seg ansvar for sine ansatte. - Det er stort problem, sier han. Foto: MTWTU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oleg Grigoryuk er nestleder i det ukrainske sjømannsforbundet MTWTU (Marine Transport Workers Trade Union of Ukraine). Forbundet har bistått familien til Dimitrij Kravtsjenko som forsvant på havet 4. september i år. De har også hjulpet Dagbladet i å få kontakt med familien.

- Det som har skjedd med familien til Dimitrij Kravtsjenko er dessverre bare ett eksempel på en vanlig praksis i selskaper som driver krabbefangst over hele verden. De skjuler sine handlinger, løper fra sitt ansvar, utnytter arbeidskraft og når de ikke lenger trenger arbeideren, blir han kastet som vrak, sier Oleg Grigoryuk.

Ha etterlyser et klart lovvverk for ansvar, etablert av ansvarlige flaggstater med obligatoriske forsikringsavtaler og absolutt ingen muligheter for ansvarsfraskrivelse når det gjelder brudd på arbeidstakerrettigheter.

- Vil hjelpe familien

- Slike saker vil fortsette å komme til oss. Dimitrij har aldri vært organisert i vårt fagforbund, men det betyr ikke at vi vil vegre oss for å hjelpe. Vi er solidariske og klare til å bistå enken med all mulig hjelp.

- Her i Ukraina ser vi ofte at familier til sjøfolk som er savnet på havet eller er bekreftet døde, blir jaktet av skruppelløse lokale advokater som tjener penger på familiens tragedie. I slike tilfeller er MTWTU et trygt sted å komme for de etterlatte familiene, et sted hvor menneskerettighetene fortsatt blir respektert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer