NAZI-BANDE: De siste dagene har saken mot Beate Zschäpe, Uwe Boehnhardt og Uwe Mundlos vokst i omfang. Foto: EPA
NAZI-BANDE: De siste dagene har saken mot Beate Zschäpe, Uwe Boehnhardt og Uwe Mundlos vokst i omfang. Foto: EPAVis mer

Hemmelig agent vitne til flere nazidrap

Agenten «Lille-Adolf» fra den tysk sikkerhetstjeneste var til stede under flere av naziterroristenes drap på tyrkiske butikkeiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Trioen som i 13 år levde under jorda - og er mistenkt for en lang rekke drap og ran - kan ha hatt langt flere forhold på samvittigheten enn etterforskerne er klar over til nå.

Beate Zschäpe (36) - som sprengte bandens hjem utenfor Zwickau i lufta - skal ha inngått en avtale med forbundsstatsadvokaten om å bli kronvitne.

Til gjengjeld for å slippe unna med en straff på maksimalt 12 år, legger hun alle kort på bordet og står til rådighet som myndighetenes vitne mot de andre involverte. Det er ventet at Beate Zschäpe begynner å forklare seg i løpet av dagen.

Ny arrestasjon I går anholdt politiet den 34 år gamle Matthias D., som skal ha bistått banden gjennom alle årene under jorda. Han sto som leietaker på tomannsboligen som Zschäpe, Mundlos og Böhnhardt bodde i de siste fire åra. Matthias D. betalte løpende utgifter over sin egen konto.

Det var også 34-åringen som hadde leid bobilen Mundlos og Böhnhardt brukte under det siste ranet. Han vil i løpet av dagen bli siktet for delaktighet til en lang rekke av bandens forbrytelser. 

Fra før er den 37 år gamle Holger G. varetektsfengslet for å ha leid flere av bobilene som banden brukte under tidligere drapsturneer rundt i landet. Sistnevnte skal også ha profitert personlig på de minst 14 ranene som Mundlos og Böhnhardt gjennomførte.

Mystisk vitne En medarbeider fra sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz er også kommet i etterforskernes søkelys. Vedkommende var en av ti gjester som i 2006 satt på en internettkafe i Kassel, da de to nynazistene kom gående inn og skjøt eieren i hodet. 

Det gikk 10 dager før politiet greide å oppspore mannen etterpå. Han påsto først at han hadde forlatt åstedet før skytingen brøt løs.

Årsaken til at han ikke hadde meldt seg - påsto mannen - var at han var flau over å ha surfet på pornosider.

«Lille-Adolf» Hjemme hos agenten ble det funnet ulovlig nazimateriale. Det undret også etterforskerne at agenten tilsynelatende må ha brukt mye tid på å skrive av Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» for hånd.

Blant naboene gikk han under tilnavnet «Lille-Adolf».  I går ble det kjent at denne mannen også skal ha oppholdt seg i nærheten under fem av de andre drapene som ble begått av «Nasjonalsosialistiske Undergrund», som trioen kalte seg selv.

Skandale Tjenestemannen er nå suspendert fra Verfassungsschutz. Det ventes at han i umiddelbar framtid vil bli nødt til å forklare hva slags rolle han har spilt i nazibandens blodige historie.

Politikere fra alle partier krever nå en omfattende undersøkelse av hele sikkerhetstjenesten.

Flere hjelpere? Nynazister i delstatene Thüringen og Sachsen blir i disse dager gransket med lupe av kriminalfolk og etterretningsteksperter fra sentralt hold. 

En avhoppet nazist sier til avisa Bild Zeitung i dag, at terrortrioen sto i nær kontakt med minst åtte andre som de kjente fra ei gruppe i Jena på midten av 90-tallet.

Med andre ord har langt flere mennesker visst om seriedrapene enn det politiet til nå har trodd. Det er selvsagt også knyttet stor spenning til hva Beate Zschäpe kommer til å avsløre av navn på støttespillere - og på dem som i en årrekke har visst uten å slå alarm.

Mer på samvittigheten? Flere medier melder at etterforskerne også nå vil undersøke om det var trioen som sto bak ei rekke mindre bomber mot tyrkiske gatekjøkkener sørøst for Berlin på begynnelsen av århundret.

Samtidig blir all uoppklart voldskriminalitet mot innvandrere de siste 20 åra gransket på nytt, for å sjekke om «Nasjonalsosialistisk Undergrunn» har en enda lengre synderegister enn politiet har vært klar over til nå.

TENTE PÅ HUSET: Her er restene av huset til Beate Zschäpe i Zwickau. Foto: AFP
TENTE PÅ HUSET: Her er restene av huset til Beate Zschäpe i Zwickau. Foto: AFP Vis mer