Hemmelig aksjehandel

Mens småaksjonærene så Telenorkursen falle og sparepengene krympe, sikret flere meklerhus seg i går store verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En skriftlig avtale med Telenor gjorde det mulig for meklerhusene å selge Telenor-aksjer dyrt, for deretter å kjøpe dem billig tilbake.

Avtalen kan leses som nok et eksempel på at børsnoteringen av Telenor skjer på de stores premisser.

For mens småsparerne måtte finne seg i at verdiene krympet da Telenorkursen i går sank fra 42 til 40 kroner, var kursfallet nyttig for DnB Markets og Goldman Sachs, de store tilretteleggerne av Telenors aksjeutvidelse og børsnotering.

I går kunne disse meklerhusene gni seg i hendene: Kursen sank og det kan de paradoksalt nok ha tjent opp mot 100 millioner kroner på.

- Teoretisk er regnestykket ditt riktig, bekrefter konserndirektør Audun Bø i DnB Markets.

Egeninteresse

Historien kan i store linjer oppsummeres slik: Først pushet meklerhusene på oppdrag fra staten aksjer på det norske folk i tidenes dyreste reklamekampanje. Deretter rådet de Telenors eiere til å gå på børs tross kursturbulens.

Dermed sikret de seg kurtasje verdt flere hundre millioner kroner. Samtidig hadde meklerhusene bedre oversikt enn noen andre over den svært beskjedne kjøpsinteressen som gjorde faren for kursnedgang stor. På toppen av dette kan Dagbladet i dag fortelle at meklerhusene selv har hatt økonomisk interesse av kursfallet.

Har holdt tett

Dette er bakgrunnen:

DnB Markets og Goldman Sachs har hatt hovedansvaret for å selge vel 372 millioner Telenoraksjer til en kurs som søndag ble satt til 42 kroner.

I en avtale meklerhusene har gjort med Telenor, går det fram at tilretteleggerne har rett til å selge ytterligere 51,6 millioner aksjer for selskapet. Prisen skal ifølge avtalen være den samme som ved tildelingen: 42 kroner.

Avtalen, som i prospektet er kalt overtildelingsopsjonen, gir meklerhusene rett til å selge aksjene i løpet av de nærmeste 30 dagene, uten at de hittil har villet si når det skal skje.

Benyttet opsjonen

Og det er kanskje ikke så rart. For etter det Dagbladet kjenner til er opsjonen allerede benyttet - og det med stort hell for meklerhusene.

Med DnB Markets og Goldman Sachs i spissen, ble de vel 50 millioner aksjene allerede før gårsdagens børsintroduksjon i all hemmelighet tildelt kjøperne for 42 kroner stykket. Opsjonen ble altså benyttet.

Deretter sørget DnB Markets for å starte tilbakekjøp av de samme aksjene, til priser helt ned mot 40 kroner.

Differansen mellom summene er blitt til gevinst rett i lomma for meklerhusene.

- Jeg kan bekrefte at vi har tildelt flere aksjer enn de 372 millionene som utgjør selve emisjonen. Vi har benyttet opsjonen staten har gitt oss, sier Audun Bø til Dagbladet.

Storgevinst

Av aksjestatistikk fra Oslo Børs går det fram at DnB Markets aleine nettokjøpte 47,6 millioner Telenor-aksjer i går. Den svært offensive handelen ble av markedet tolket som et forsøk på å holde kursen oppe. Nå viser det seg altså at meklerhusene hadde stor økonomisk egeninteresse av støttekjøpene.

- Men hoveddelen av det vi omsatte mandag var for kunder i inn- og utland, framholder Bø.

Ved å utøve opsjonen på 51,6 millioner aksjer, kan meklerhusene likevel i går ha tjent opp mot 100 millioner kroner. I Telenors salgsprospekt forsvares liknende transaksjoner med at de skal virke stabiliserende på aksjekursen.

Full regi

Historien blir ikke mindre oppsiktsvekkende når vi vet hvilken viktig rolle meklerhusene har hatt i forbindelse med børsnoteringen av Telenor. Det var i særlig grad rådene fra DnB Markets og Goldman Sachs som førte til at Telenors eiere i forrige uke tok den endelige beslutningen om å sende selskapet på børs til tross for den vanskelige markedssituasjonen.

De samme meklerhusene har under hele prosessen hatt full oversikt over hvor mange som har ønsket å kjøpe Telenoraksjen. Dagbladet kjenner til at aksjen bare ble overtegnet halvannen gang. Sagt med andre ord: Det var en og en halv kjøper pr. aksje, noe som i slike børsnoteringer betraktes som svært lite og således var et dårlig resultat sett med Telenors øyne.

Med så liten respons var muligheten for kursnedgang den første dagen svært stor. Det visste både DnB Markets og Goldman Sachs. Etter å ha utøvd sin opsjon og sendt de vel 50 millioner aksjene ut på børsen, var det bare å lene seg tilbake, vente på kursnedgangen - for deretter å kjøpe billig.

At kursen sank var heller ingen overraskelse for Telenorsjef Tormod Hermansen. På spørsmål i går ettermiddag om han var forberedt på nedgang var svaret klart.

- Ja.

INGEN BØRSRAKETT : </B>Tormod Hermansen måtte finne seg i å se kursen falle første dag på børs, mens meklerne tjente sine vanlige millioner.