UTESTENGT: Charlie Miller poserer med en litt eldre iPhone på sin Twitter-profil. Nå er han utestengt i minst et år etter å ha påpekt en alvorlig sikkerhetsbrist hos Apple.
UTESTENGT: Charlie Miller poserer med en litt eldre iPhone på sin Twitter-profil. Nå er han utestengt i minst et år etter å ha påpekt en alvorlig sikkerhetsbrist hos Apple.Vis mer

Hemmelig app-virus kan ta over iPhonen din

Sikkerhetseksperten som oppdaget feilen fikk ingen takk fra Apple. I stedet straffes han med utestengelse fra App Store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apple har kastet ut datasikkerhetseksperten Charlie Miller fra sitt utviklerprogram og nekter ham å selge programmer i App Store.

Dette skjer etter at Miller oppdaget at man kunne bygge en app, som uten at brukeren selv er klar over det, kan stjele data, sende tekstmeldinger og ødelegge informasjon på Apple-dingsene den blir installert på. Dette gjelder både iPhone og iPad.

Dataeksperten lastet opp en «snill» versjon av appen i september, for å vise Apple at feilen ikke ble oppdaget av sikkerhetsrutinene i App Store. Millers egen server var imidlertid helt tom og lastet ingenting ned til de intetanende Apple-brukerne, som han potensielt kunne kapret telefonene og nettbrettene til.

Kastes ut Millers app har vært tilgjengelig i App Store siden september, og for tre uker siden informerte programutvikleren Apple om sikkerhetsbristen. Denne uka bestemte altså Apple seg for hva slags straff Miller fortjener etter å ha gjort dem oppmerksom på det alvorlige sikkerhetshullet.

- Apple har god grunn til å tro at du med viten og vilje brøt utvikleravtalen for iOS (Apples operativsystem, journ.anm.) ved å sende inn en app som ikke fungerer slik den er beskrevet å gjøre. Du nektes å være medlem av iOS' utviklerprogram i minst et år, heter det i brevet fra Apple til Miller, ifølge Reuters.

I tillegg nektes Miller å få solgt sine apper gjennom App Store.

«Me angry» På sin Twitter-profil skriver Miller at han er sint og skuffet etter utestengelsen.

«First they give researcher's access to developer programs, (although I paid for mine) then they kick them out.. for doing research. Me angry»

Miller er en kjent sikkerhetsekspert og fant i 2009 en fel ved iPhones programvare for tekstmeldinger, som gjorde det mulig for hackere å ta over telefonen.