Hemmelig basseng

Er badevannet bedre på Oslos beste vestkant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN HELT ORDINÆR ettermiddag denne uka. Sola skinner og gradestokken viser over 20 grader. Det er på tide med et bad. De nye utebassengene til Tøyenbadet skal prøves. Men først litt historikk:«Her skulle det være plaskende liv, ikke gjengrodd og stengt,» sukker Ap-leder Jens Stoltenberg i Dagbladet i fjor vår. Arbeiderpartimannen står nedi Tøyenbadets skitne og nedslitte utebasseng. Hendene hans er godt plantet på hoftene. Blikket ser oppgitt inn i kamera. Utebassengene på Oslos østkant hadde vært stengt i fire somrer, og Oslos Høyre/Frp-byråd ønsket å kvitte seg med den nedslitne perlen. Det ville Jens gjøre noe med.

-  DETTE ER BARE ett av mange eksempel på at høyrekreftene ikke skjønner verdien av offentlige tilbud. Det er ikke mulig å sette pris på hvor viktig gode oppvekstvilkår er, sa Ap-lederen.Hans ønske om flere plask i Oslo øst ble hørt. Venstre, Fremskrittspartiet, SV og Ap sikret flertall for rehabilitering av utebassengene til Tøyenbadet. To midlertidige utebasseng ble hentet fra utlandet. Det ene av dem med glansfull fortid, som EM-arena i 2002 og 2004. I Tyskland og Østerrike.

ETT ÅR OG noen millioner kroner seinere er gjengrodde stier og tørrlagte utebasseng på Tøyenbadet historie. Et barnebasseng og et 22 meter basseng er på plass. Så også tregulv og blomsterkasser. Det 28 grader varme vannet funkler i sola. Men så til mageplasket: Det er knapt noen som bruker Tøyens nye utebasseng. Da jeg var på plass denne uka, hadde jeg barnebassenget for meg selv i flere timer. Storbassenget delte jeg med to andre. «Det var masse folk her de første tre helgene etter åpningen den 18. mai. Men så tok folkestrømmen så godt som slutt. Det er ikke uvanlig at bassengene står tomme,» forteller en av badevaktene.

ER IKKE DET rart? I Frognerbadet er det alltid noen som bader. Selv i dårlig vær. Tror folk det er reinere vann på vestkanten? Eller er folk rett og slett litt latere i øst? Folkehelseinstituttets helseprofil viser at østkantbefolkningen er mer inaktiv enn befolkningen i vest. Det er spesielt unge jenter som bruker fritida til stillesittende aktiviteter som å lese, se på tv og slikt, viser statistikken. Gutta er like aktive i øst og vest. Mens foreldre- og besteforeldregenerasjonene i øst er klart mer inaktive enn deres brødre og søstre i vest.

BASSENGENE i vest er, som husene og bilene og gatene, større og finere enn i øst. Frognerbadet har også stupemuligheter og mer plass rundt. «Midlertidige tilbud som det på Tøyen vil aldri bli et fullgodt tilbud,» forklarer Jahn Haldorsen i Oslo-badene. Kanskje det. Men mon tro mangelen på plask i øst også skyldes at folk ikke vet at utebadet nå er åpnet. Inntil videre nyter jeg utebassengene. Helt for meg selv.