«Hemmelig» bok

I høst romandebuterer tidligere sjefredaktør i Gyldendal, Gordon Hølmebakk, på Aschehoug. Etter det Dagbladet har grunn til å tro, skjuler Hølmebakk seg bak pseudonymet Gabriel Homme, forfatter av thrilleren «Stående måne, liggende matros».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gordon Hølmebakk

Født 1928.

Oppvokst i Feda ved Flekkefjord.

Fram til 1997 i en årrekke sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur hos Gyldendal.

Bl a redaktør for Gyldendals novelleserie, Kolon-serien og Vita-serien.

Redigert flere novelleantologier og -utvalg, samt et utvalg av Agnar Mykles etterlatte manus.

Utgitt egne kunst- og kulturhistoriske essays.

Det er en oppsiktsvekkende romandebut som finner sted når forlaget etter planen skal lansere boka - og avsløre forfatterens identitet - under Bjørnsonfestivalen i august. Det har en stund vært kjent at Gordon Hølmebakk vil komme med bok på Aschehoug i høst, men bokas art og innhold har vært forsøkt holdt hemmelig. Fremdeles er det heller ingen som offisielt vil bekrefte at det virkelig er Gordon Hølmebakk som skjuler seg bak det lett gjennomskuelige pseudonymet Gabriel Homme. Men teorien blir på direkte spørsmål heller ikke avkreftet. Dessuten figurerer Gordon Hølmebakk på deltakerlista for årets Bjørnsonfestival i Molde...

Amsterdam

Boka «Stående måne, liggende matros» blir i Aschehougs eget informasjonsblad beskrevet som «en elegant thriller med en sinnrik intrige og flere svært tankevekkende tolkningsmuligheter».

Handlingsreferatet forteller om hovedpersonen Sigval Berges døgnlange opphold i Amsterdam, grunnet en ufrivillig mellomlanding på vei fra Barcelona til Oslo. «For den 57 år gamle kunsthistorikeren Berge er den uforutsette mellomlandingen slett ikke uvelkommen - ikke etter at han tror å ha kvittet seg med medpassasjeren Halfdan Lemvig, en kjenning det har gått nedoverbakke med, mannen han av flere grunner forsøker å unngå. Men så blir alt annerledes. Mot sin vilje trekkes han inn i en marerittverden han verken vil eller kan forstå. Holder livet på å gjøre seg ferdig med Sigval Berge?» lyder den dramatiske katalogteksten.

- Dette er en thriller om det kulturbærende borgerskapets mørke sider, der ingenting er hva det ser ut til å være, sier kilder som har lest boka. Pseudonymet Gabriel Homme får karakteristikken «en mann med mange års tjeneste hos ordene - som essayist, antologiredaktør og forlegger».

Bastard

Mange hadde kanskje håpet at Gordon Hølmebakk nå ville benytte anledningen til å skrive en halvdokumentarisk nøkkelroman fra sine over 40 år i forlagsbransjen. De vil trolig bli skuffet. Så har da også Hølmebakk tidligere gått kraftig ut mot romaner som blander fakta og fiksjon.

I forbindelse med at danske Dorrit Willumsen i 1997 fikk Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Bang - en roman om Herman Bang», sa Hølmebakk blant annet: «Jeg har i min tid på Gyldendal erklært krig mot dokumentarromanen, som jeg mener er en bastardsjanger. Jeg er nesten ikke i fysisk stand til å lese denne type bøker (...) Dokumentarromanen er et forsøk på å få i både pose og sekk.»

De saftige avsløringene ser det derfor ut til at man må vente på i denne omgang.

Dagbladet fikk i går ikke tak i Gordon Hølmebakk for en kommentar.