Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig brev til Blair: - Irakkrigen var ulovlig

Løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, ifølge britiske medier.

HEMMELIG BREV: Et hemmelig brev fra 2002 om lovligheten av Irak-krigen kan skape trøbbel for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Foto REUTERS/SCANPIX
HEMMELIG BREV: Et hemmelig brev fra 2002 om lovligheten av Irak-krigen kan skape trøbbel for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Foto REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 Et hemmelig brev til Tony Blair avslører at britenes tidligere statsminister løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, skriver britiske medier.

Avisa Mail on Sunday omtaler søndag brevet fra daværende riksadvokat, lord Goldsmith, som i klare ordelag fortalte Blair at det ikke fantes grunnlag i folkeretten for å fjerne Saddam Hussein.

En invasjon ville dermed være et brudd på loven, skriver Goldsmith i brevet som ble sendt i 2002, åtte måneder før Irak-krigen startet. Goldsmith skrev brevet få dager etter et hemmelig regjeringsmøte i juli, der ministrene ble orientert om de amerikansk-britiske planene om å styrte regimet i Irak.

Men Blair nektet å godta Goldsmiths vurdering. I stedet ble brevet unndratt offentlighet, mens Goldsmith fikk taleforbud og forbud mot å delta på regjeringsmøter, skriver Mail on Sunday.

Goldsmith, som var en god venn av Blair, skal ha blitt så rasende at han truet med å trekke seg fra sin stilling. Men ifølge avisa The Independent ble han tvunget til å tie stille og i stedet utforme et notat som støttet invasjonen.

Blair vil trolig bli utspurt om brevet fra Goldsmith når han møter i Irak-høringen på nyåret.

Brevet kan bli et kraftig slag mot den tidligere statsministerens håp om å bli trodd på at han var i god tro da han og USAs ekspresident George W. Bush erklærte krig mot Irak.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media