Hemmelig brev til Blair: - Irakkrigen var ulovlig

Løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, ifølge britiske medier.

HEMMELIG BREV: Et hemmelig brev fra 2002 om lovligheten av Irak-krigen kan skape trøbbel for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Foto REUTERS/SCANPIX
HEMMELIG BREV: Et hemmelig brev fra 2002 om lovligheten av Irak-krigen kan skape trøbbel for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Foto REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

 Et hemmelig brev til Tony Blair avslører at britenes tidligere statsminister løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, skriver britiske medier.

Avisa Mail on Sunday omtaler søndag brevet fra daværende riksadvokat, lord Goldsmith, som i klare ordelag fortalte Blair at det ikke fantes grunnlag i folkeretten for å fjerne Saddam Hussein.

En invasjon ville dermed være et brudd på loven, skriver Goldsmith i brevet som ble sendt i 2002, åtte måneder før Irak-krigen startet. Goldsmith skrev brevet få dager etter et hemmelig regjeringsmøte i juli, der ministrene ble orientert om de amerikansk-britiske planene om å styrte regimet i Irak.

Men Blair nektet å godta Goldsmiths vurdering. I stedet ble brevet unndratt offentlighet, mens Goldsmith fikk taleforbud og forbud mot å delta på regjeringsmøter, skriver Mail on Sunday.

Goldsmith, som var en god venn av Blair, skal ha blitt så rasende at han truet med å trekke seg fra sin stilling. Men ifølge avisa The Independent ble han tvunget til å tie stille og i stedet utforme et notat som støttet invasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer