- Hemmelig CIA-fengsel i Polen

EU skal gjennomgå satelittbilder med 31 mistenkelige flyvninger i Romania og Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): EU igangsetter full gransking etter mistanker om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har opprettet hemmelige terrorfengsler Øst-Europa - muligens Romania og Polen.

Mistanken knytter seg til 31 mistenkelige flyvninger de siste årene gjort med fly tilknyttet CIA. Flyene skal angivelig ha fraktet fanger, og flyrutene har et mønster som kan tyde på at CIA holder eller har holdt fanger i gamle Sovjet-anlegg i Polen og Romania.

Den sveitsiske senatoren Dick Marty leder etterforskningen på veigne av Europarådet. I dag avgir han sin innledende granskningsrapport på et lukket møte i Paris.

Nyhetsbyrået AP har fått en kopi av rapporten, der Marty krever detaljert informasjon om de 31 flyvningene utlevert av den europeiske luftfartsorganisasjonen Eurocontrol. Videre har han bedt EUs Satelittsenter i Spania om å utlevere detaljerte satelittbilder av områder i Polen og Romania der en mistenker at CIA kan ha opprettet fangeleire.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som ga EU-granskerne informasjon om de 31 mistenkelige flyvningene. Den amerikanske avisen Washington Post avslørte 2. november mistanken om CIA-fengsler i Øst-Europa, som skal være direkte knyttet til disse flyvningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer