- Hemmelig CIA-fengsel i Polen

EU skal gjennomgå satelittbilder med 31 mistenkelige flyvninger i Romania og Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU igangsetter full gransking etter mistanker om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har opprettet hemmelige terrorfengsler Øst-Europa - muligens Romania og Polen.

Mistanken knytter seg til 31 mistenkelige flyvninger de siste årene gjort med fly tilknyttet CIA. Flyene skal angivelig ha fraktet fanger, og flyrutene har et mønster som kan tyde på at CIA holder eller har holdt fanger i gamle Sovjet-anlegg i Polen og Romania.

Den sveitsiske senatoren Dick Marty leder etterforskningen på veigne av Europarådet. I dag avgir han sin innledende granskningsrapport på et lukket møte i Paris.

Nyhetsbyrået AP har fått en kopi av rapporten, der Marty krever detaljert informasjon om de 31 flyvningene utlevert av den europeiske luftfartsorganisasjonen Eurocontrol. Videre har han bedt EUs Satelittsenter i Spania om å utlevere detaljerte satelittbilder av områder i Polen og Romania der en mistenker at CIA kan ha opprettet fangeleire.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som ga EU-granskerne informasjon om de 31 mistenkelige flyvningene. Den amerikanske avisen Washington Post avslørte 2. november mistanken om CIA-fengsler i Øst-Europa, som skal være direkte knyttet til disse flyvningene.

Det skal i følge mistanken være terrormistenkte i Afghanistan som fraktes til de angivelige hemmelige fengslene. Human Rights Watch mener disse fengslene kan ligge ved militærflyplassen Kogalniceanu i Romania og ved Szczytno-Szymany-flyplassen i Polen.

I følge den innledende granskningsrapporten fra Dick Marty kan også flyplassene Palma de Majorca, Larnaca på Kypros og Shannon i Irland ha blitt benyttet som fengsler for CIA.

SALT PIT: Satelittbildet viser det som hevdes å være CIAs største hemmelige fangeleir i Afghanistan. Leiren ligger utenfor Kabul og har kodenavnet Salt Pit. Foto: Scanpix
SALT PIT: Satelittbildet viser det som hevdes å være CIAs største hemmelige fangeleir i Afghanistan. Leiren ligger utenfor Kabul og har kodenavnet Salt Pit. Foto: Scanpix Vis mer
ROMANIA: Et amerikansk transportfly står på militærflyplassen Kogalniceanu i Romania. Nå mistenker EU at CIA kan ha hatt et hemmelig fengsel for terrormistenkte her.