ANSPENT: Pakistanske myndigheter ante trolig ingenting om hva som var i ferd med å skje før amerikanske spesialstyrker dalte ned i helikopter her i Abbotabad og tok livet av Osama bin Laden. Nå kan pakistanerne ha hevnet seg ved å navngi den øverste CIA-sjefen i Pakistan. Foto: MD NADEEM / EPA / SCANPIX
ANSPENT: Pakistanske myndigheter ante trolig ingenting om hva som var i ferd med å skje før amerikanske spesialstyrker dalte ned i helikopter her i Abbotabad og tok livet av Osama bin Laden. Nå kan pakistanerne ha hevnet seg ved å navngi den øverste CIA-sjefen i Pakistan. Foto: MD NADEEM / EPA / SCANPIXVis mer

Hemmelig CIA-topp «outet» i Pakistan

Spiondrama etter bin Laden-aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere pakistanske medier navnga i helga mannen som skal være CIAs stasjonssjef i Islamabad. Stillingen er en av de viktigste utenlandspostene til etteretningstjenesten, der hvem som er ledere «i felten» alltid er omgitt av strengt hemmelighold.

Stasjonssjefen som fredag og lørdag ble omtalt både på den privateide tv-stasjon ARY og i avisa The Nation, heter Mark Carlton. 

Navnet dukket opp i forbindelse med et oppvaskmøte 2. mai, mellom den påståtte CIA-lederen og pakistanske offiserer etter at amerikanske spesialstyrker drepte Osama bin Laden på pakistansk jord.

- Hvordan? Ifølge USA foregikk aksjonen uten at at pakistanske myndigheter ble varslet i forkant på noen måte. Avsløringen av den amerikanskje etterretningsjefen kan være planlagt hevn fra sentrale skikkelser i Pakistans militære styrker og etterretningsmiljø som ble ydmyket av det vellykkede Navy SEAL-tilslaget bak deres rygg, skriver nyhetsbyåret AP.

Det er en ytterst pinlig affære for Pakistan at verdens mest ettersøkte mann i månedsvis - kanskje årevis - har levd i en villa bare fem mil fra hovedstaden Islamabad og like ved flere militærbaser.

USAs viktigste allierte i regionen er under voldsomt press for å forklare hvordan det er mulig at bin Ladens skjulested ikke ble oppdaget tidligere. En av terrorsjefens koner skal ha fortalt i avhør at familien hadde bodd i huset siden 2005, og før det i en landsby i nærheten siden 2003.

- Hvordan kunne dette skje i Pakistan? Vi må etterforske det. Vi må jobbe sammen med pakistanerne, og vi legger press på dem i denne etterforskningen, sa Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Tom Donilon til MSNBC i går.

John Kerry, leder for utenrikskomiteen i Senatet, ordla seg mindre diplomatisk.

- Det er ekstremt vanskelig å tro at bin Laden kan ha overlevd der i fem år eller lenger i et stort, tettbefolket område uten noen form for støttenettverk eller at noen hadde kjennskap til det, sier Kerry til CBS.

Amerikanerne har gjort det klart at de forventer fullt samarbeid fra pakistanske myndigheter i kjølvannet av bin Laden-aksjonen. Blant annet vil etterretningstjenestene i USA ha tilgang på bin Ladens koner, som nå er i pakistansk varetekt.

- Feil Men navngivingen av den antatte CIA-stasjonssjefen i landet er bare én i rekken av episoder som viser hvor anstrengt forholdet i den spesielle etterretningsalliensen er.

I januar i år skapte CIA offentlig skandale i Pakistan da en av deres agenter, Raymond Davis, skjøt to menn i et dramatisk oppgjør på gata i Lahore. Mennene han drepte antaså å ha vært pakistanske agenter som skygget amerikaneren, og Davis måtte sitte flere måneder i fengsel før amerikansk UD klarte å få ham frigitt.

Seinere, i begynnelsen av april, truet Pakistan med nye restriksjoner på CIAs aktiviteter etter stadig økende bruk av angrep med ubemannede dronefly innenfor Pakistans grenser.

Også i desember 2010 måtte CIA trekke ut den daværende stasjonssjefen fra Islamabad etter at navnet hans dukket opp i offentliggheten.

Den gang havnet identiteten i pressen i forbindelse med et søksmål etter amerikanske droneangrep, men USA mistenkte at avsløringen var regisserte av Pakistans mektige etterretningstjeneste ISI for å hevne at en av deres egne sjefer ble navngitt i et amerikansk søksmål i 2008.

I dag hevder amerikanske myndigheter at opplysningen om CIA-stasjonssjefen anno 2011 er feilaktig. Overfor nyhetsbyrået AP sier anonyme kilder at det ikke er korrekt, mens Wall Street Journal fikk beskjed om at outingen «ikke er presis».