Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig CIA-vurdering: Russland forsøkte å hjelpe Donald Trump i presidentvalget

Mener å ha identifisert enkeltpersoner med tilknytning til Kreml som har lekket e-poster til Wikileaks, skriver Washington Post.

FIKK HAN HJELP? Ifølge Washington Post mener nå CIA at Russland bevisst forsøkte å hjelpe Donald Trump til seier i det amerikanske presidentvalget. Her er er den påtroppende presidenten på scenen i Baton Rouge i Louisiana under sin takketurné natt til lørdag. Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB scanpix
FIKK HAN HJELP? Ifølge Washington Post mener nå CIA at Russland bevisst forsøkte å hjelpe Donald Trump til seier i det amerikanske presidentvalget. Her er er den påtroppende presidenten på scenen i Baton Rouge i Louisiana under sin takketurné natt til lørdag. Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA har i en hemmelig vurdering konkludert med at Russlands involvering i det amerikanske presidentvalget var for å hjelpe Donald Trump til seier, melder avisa Washington Post.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

I løpet av valgkampen har det vært flere anklager og avsløringer om at russiske hackere har forsøkt å påvirke det amerikanske presidentvalget. Amerikanske myndigheters største frykt har vært at hackingen er gjort i forsøk på å undergrave troverdigheten til det amerikanske valgsystemet.

Ifølge kilder som er kjent med den nye CIA-undersøkelsene skal imidlertid målet med hackingen ha vært å hjelpe Trump til valgseier.

Foret Wikileaks

Et av de mest brukte angrepene mot Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton, var de såkalte Wikileaks-e-postene. Styrelederen for Hillary Clintons kampanje, John Podesta og Demokratenes nasjonale komité var blant dem som fikk e-postkontoene sine hacket.

Amerikanske myndigheter mente russiske hackere sto bak hackingen av e-postene som ble lekket av nettstedet Wikileaks.

Nå mener amerikansk etterretning å ha identifisert enkeltpersoner med bånd til russiske myndigheter i Kreml som har gitt Wikileaks tusenvis av lekkede e-poster.

Washington Posts kilder beskriver disse personene som kjente i etterretningsmiljøet, og at de var involvert i en større aksjon for å hjelpe Trump og skade Clinton.

- Det er etterretningsstandens vudering at Russlands mål var å favorisere en kandidat over den andre, og å hjelpe Trump å bli valgt. Det er konsensus, sier en regjeringskilde med kjennskap til en etterretningsrapport presentert til amerikanske senatorer.

CIA skal ha gitt sin siste briefing om funnene til folkevalgte forrige uke. Det skal likevel være noe tvil blant enkelte i etterretningen fordi det blant annet ikke skal finnes etterretning på at personer med direkte tilknytning til Kreml skal ha stått bak lekkasjene til Wikileaks, men heller mellommenn.

New York Times skriver også i natt at Republikanernes parti sentralt skal ha blitt hacket, men at ikke noe av denne informasjonen ble publisert. Republikanerne har nektet for at deres sentrale systemer har blitt hacket, og at det bare dreier seg om enkeltindivider.

Trump kritisk

Trump var under valgkampen svært kritisk til de lekkede Clinton-epostene. Han har flere ganger avvist at Russland står bak hackingen.

- Dette er de samme folkene som sa Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Valget var ferdig for lenge siden i det som var en av de største valgmannseirene i historien.* Det er på tide å gå videre og gjøre «USA storartet igjen», heter det i en melding fra Trumps overgangsteam etter saken i Washington Post.

- Jeg tror ikke de blandet seg i valget, sa Trump i et intervju med Time Magazine, da han ble kåret til årets person av bladet.

KLARER IKKE MER: Donald Trump hamrer løs på Hillary Clinton og sier at Putin har «utmanøvrert» henne gjentatte ganger. Da klarer ikke Hillary å holde maska lenger. Video CNN Vis mer

- Det kan være Russland, det kan være Kina og det kan være en fyr hjemme hos seg selv i New Jersey, sa Trump.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har tidligere avvist at organisasjonen fikk lekkede e-poster fra russiske myndigheter.

Ber om gjennomgang

Washington Posts sak kommer samme dag som president Barack Obama har bedt om en gjennomgang av den påståtte russiske hackingen i forbindelse med det amerikanske presidentvalget.

- Presidenten har bedt etterretningstjenesten å foreta en full gjennomgang av hva som skjedde under valgkampprosessen i 2016. Det for å gjøre erfaringer og for å rapportere dette dersom vi finner noe, sier sikkerhetspolitisk rådgiver Lisa Monaco til CNN.

Obamas regjering og USAs etterretningssjef gikk en måned før valget ut og sa at Russland sto bak en omfattende kampanje for å påvirke valget, blant annet gjennom hackerangrep mot Det demokratiske partiet.

- Dette er i tråd med det arbeidet vi gjorde i løpet av sommeren, ved å engasjere kongressen om de truslene vi ser, sier Monaco.

Ifølge CNN skal gjennomgangen skje før Donald Trump tiltrer som president 20. januar 2017, men det er første gang det er kommet opplysninger om CIAs undersøkelser.

*Trumps valgmannsseier er langt fra en av de største i historien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media