Hemmelig dekret kan felle Nikitin

Spionsaken mot Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin kommer opp 20. oktober. Hvis han dømmes vil det være brudd på internasjonale rettsregler som Russland har forpliktet seg til å følge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En eventuell dom vil være basert på en hemmelig lov som er vedtatt etter Nikitins påståtte forbrytelser.

Det er dommer Sergej Golets i St. Petersburg byrett som har informert Nikitin og hans advokat Jurij Schmidt om at saken starter 10.30 lokal tid 20. oktober.

Prøvestein

- Jeg ser fram til at saken endelig kommer opp. Vi vil arbeide for at den kan føres for åpne dører. Saken vil være en prøvestein for demokratiet i Russland, sier Jurij Schmidt til Dagbladet.
Tiltalen mot Nikitin er basert på et hemmelig dekret som ble vedtatt i september 1996, sju måneder etter at den russiske tidligere ubåtkapteinen ble arrestert og siktet for spionasje og landsforræderi. Russland er medlem avEuroparådet. Det vil være brudd på betingelsene for dette medlemskapet både at Nikitin dømmes etter en hemmelig lov, og at loven gis tilbakevirkende kraft.

En fellende dom kan fortsatt føre til en lengre fengselsstraff, men dødsstraff er utelukket.

Åpen sak?

Spørsmålene om åpne eller lukkede rettsforhandlinger kan langt på vei avgjøre utfallet av saken. Russlands hemmelige tjenester, KGBs arvtakere, FSB, vil satse alt på å føre saken for lukket rett. En åpen rettssak vil trolig tvinge FSB til å lette på sløret når det gjelder den hemmelige paragrafen Nikitin er tiltalt etter. En lukket rett gjør det lettere for FSB å legge alle premissene for rettssaken.