SFT FRARÅDET OLJELETING VED KORALLREVET: Men rådet ble ikke tatt hensyn til da TFO-ordningen ble etablert i 2003. Faksimile.
SFT FRARÅDET OLJELETING VED KORALLREVET: Men rådet ble ikke tatt hensyn til da TFO-ordningen ble etablert i 2003. Faksimile.Vis mer

Hemmelig dokument frigitt

SFT frarådet oljeleting ved korallrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøverndepartementet har gitt Dagbladet.no innsyn i ett av de hemmelige dokumentene som lå bak vurderingen av om korallområdet rundt Sularevet kunne åpnes for oljeleting.

Brevet ble frigitt etter at Dagbladet.no har klaget på hemmeligholdet.

Dokumentet viser at Statens forurensningstilsyn frarådet oljeleting i området med det verneverdige korallrevet.

- Kan skades
«Blokker som ikke bør lyses ut nå: 6407/2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12. Blokkene ligger nær viktige korallrev, gyteområder for torsk, sild og sei samt foreslått marint verneområde,» skriver SFT i brevet som Dagbladet.no fikk tilgang til i ettermiddag. Videre skriver de at disse ressursene «kan skades både av akuttutslipp og driftsutslipp».

Ifølge SFT burde blokkene tidligst utlyses «når det er foretatt konsekvensutredninger i forbindelse med utarbeidelse av Forvaltningsplan for Norskehavet».

 OMSTRIDT: Korallene ved Sularevet. Foto: MAREANO/HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
OMSTRIDT: Korallene ved Sularevet. Foto: MAREANO/HAVFORSKNINGSINSTITUTTET Vis mer

Forvaltningsplanen for Norskehavet er til sluttbehandling i regjeringen nå og vil bli presentert som stortingsmelding ved påsketider.

Til tross for det klare rådet skriver SFT at dersom blokkene likevel skal utlyses, må det stilles krav om nullutslipp, ikke drives mer enn to leteboringer samtidig, og forekomsten av korallrev og andre miljøressurser må kartlegges.

- Dette viser nok en gang at oljelobbyistene sitter med bukta og begge endene når det gjelder hvor man skal bore, når man skal bore, hvilke faglige råd man skal lytte til, og hvilke man kan overkjøre. Dette er et miljøproblem og et demokratiproblem, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.no.

Fortsatt hemmelighold
Olje- og energidepartementet hemmeligholder fortsatt sine rapporter fra 2003, og Miljøverndepartementet holder tilbake alle dokumenter så nær som SFT-uttalelsen. Men Dagbladet.no har fått oversendt uttalelsene som Fiskeridepartmentet fikk inn fra Fiskeridirektoratet og Havforskningsdirektoratet i 2003. I de korte brevene er Sularevet ikke nevnt.

- Vi ser på innspillene som er kommet fra fagetatene, at de er veldig kortfattet. Alle har hatt mindre enn én uke på seg til å svare. Dette indikerer en uforsvarlig hastverk i kompliserte saker, som ikke kan karakteriseres som noen omfattende miljøvurdering, sier Truls Gulowsen.

Statssekretær Robin Martin Kåss sa til Dagbladet.no 27. februar at det var gjort en omfattende miljøvurdering av saken før områdene med korallrev ble åpnet for oljeboring. Han viste først til rapporter som oljeselskapet selv har bestilt, deretter til hemmeligholdte dokumentar fra den gangen den forenklede tildelingsordningen TFO ble etablert, i 2003.

Kåss sier til Dagbladet.no at de har full tiltro til den behandlingen Bondevik II-regjeringen ga saken i 2003.

Les om hele korallsaken på Dagbladet.no/miljo