Hemmelig dokument viser at Daniel var den første som ble drept av terroristene

Knivstukket bakfra før flyet kjørte inn i tvillingtårnet.

DREPT: Daniel Lewin ble trolig det første offret for terroristene som slo til mot tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Foto: AP/Courtesy Akamai Technologies/NTB Scanpix.
DREPT: Daniel Lewin ble trolig det første offret for terroristene som slo til mot tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Foto: AP/Courtesy Akamai Technologies/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til 19 kaprere døde 2977 personer i terrorangrepet den 11. september 2001.

Terrorangrepet er det mest omfattende terroranslag i USAs historie, både når det gjelder materielle skader og antall drepte. Fire sivile fly ble kapret av aktivister fra Al-Qaida på selvmordsoppdrag.

Drept i flyet I ett av disse flyene var den 31 år gamle dataingeniøren Daniel Lewin passasjer. Han satt på businessklasse ombord på American Airlines Flight 11, som var det første av de to flyene som styrtet inn i tvillingtårnene i New York. Da var klokka 08.46.30 i New York, eller 14.46.30 norsk tid.

Daniel Lewin hadde etter all sannsynlighet allerede vært død i en halv time.

Et hemmelig dokument som nå er lekket fra Federal Aviation Administration (FAA), som er USAs luftfartsmyndighet, beskriver hvordan Lewin skal ha forøkt å forhindre kapringsforsøket, for så å ha bli stukket ned med kniv bakfra av terroristen Satam al Suqami.

Daniel Lewin hadde tjenestegjort fire år i det israelske militæret i spesialstyrken Sayeret Matkal, hvis spesialitet er kidnappingssituasjoner og antiterrorvirksomhet. Med sin militærbakgrunn og arabiske språkkunnskap, er det svært sannsynlig at Daniel Lewin raskt forsto hva som var i ferd med å skje om bord på flyet.

Flyvertinnen Betty Ong ringte fra det kaprede flyet til American Airlines nødtelefon og fikk forklart situasjonen. Hun beskrev at to av hennes crew var blitt drept, samt en passasjer som satt på businessklasse. Det var Daniel Lewin. Han satt på sete 9B og ble mest sannsynlig drept med kniv av en av flykaprerne.

Aktuell i ny bok I boka «No Better Time: The Brief, Remarkable Life of Danny Lewin, The Genius Who Transformed the Internet» beskriver forfatteren Molly Knight Raskin livet til den unge mannen.

- Hvis du ikke har hørt om ham så er du ikke alene. Han levde i en tilbaketrukket tilværelse og søkte heller ingen publisitet, sier Molly Knight Raskin til CNN.

På det tidspunktet Lewin døde hadde han rukket å bli mangemillionær og utmerke seg innenfor datamiljøet. Han var med på å starte Akamai Technologies, et selskap som spesialiserte seg på å øke hastigheten på internett.

Da han studerte på den prestisjetunge skolen Massachusetts Institute of Technology (MIT), traff han Tom Leighton som jobbet som professor på skolen.

Eksepsjonelt smart - Han var eksepsjonelt smart. MIT har mange svært begavede studenter, men selv ut fra den standarden utmerket han seg blant elevene. Han valgte å løse de vanskeligste oppgavene framfor de som var noe lettere av den grunn at svarene kunne være med på å utgjøre en forskjell, sier Tom Leighton, som sammen med Daniel Lewin startet selsakpet Akamai Technologies.

I boka beskriver forfatteren hvordan Lewin allerede fra en ung alder utmerket seg. Som barn var han en utmerket fiolinist, han var god i sport og lærte seg å programmere en Apple II datamaskin hans far tok med hjem i 1979. Da var han bare ni år gammel.

- Vi jobbet med algoritmer og teoretiske spørsmål knyttet til datateknologi. Det var vanskelige arbeidsoppgaver, men det hadde ikke noe innvirkning for folk flest. Daniel ville jobbe med spørsmål som var mer relevant for vanlige brukere - få raskere internett, sikrere og mer stabilt nett. Dette var ingen selvfølge i 1998, sier Tom Leighton.

Dette ble klart for omverdenen den 11. mars 1999. På denne dagen var det to store hendelser i USA som skjedde nesten samtidig og fikk de fleste serverne i USA til å knele kollektivt. Åpningen av en stor basketballturnering og første traileren til «Star Wars Episode I» åpnet øynene til databrukere i USA på en brutal måte.

De eneste som ikke hadde problemer med sine datamaskiner var de som hadde teknologien fra Akamai. Ryktene spredde seg raskt og suksessen var et faktum.

De to neste årene var tidenes opp- og nedtur i databransjen. Aksjekursen i Akamai var over 300 dollar, før dot.com-krisen satte en bråstopper for det i år 2000. Aksjekursen året etter var under fem dollar. Det var krise.

Om kvelden den 10. september 2001 var det styremøte i Akamai, og ledelsen bestemte seg for å si opp mange av de ansatte. Dette inkluderte flere av de som hadde vært med helt fra begynnelsen av Akamai-eventyret, og som var blitt personlige og gode venner.

Neste dag satte Daniel Lewin seg på flyet fra Boston til Los Angeles hvor han skulle gi de ansatte den dårlige nyheten. Flyet han satte seg på var American Airlins Flight 11.

- Vi jobbet til sent på natta, og han fikk sikkert bare en times søvn før han måtte komme seg på flyet. Resten er historie, sier Leighton.

Neste Bill Gates Vennene til Lewin har ofte stilt seg spørsmålet hva det kunne blitt av han hvis han fortsatt hadde vært i live. De tror han ville blitt en fremtredende politiker eller at han kunne blitt en betydelighet som Bill Gates eller Steve Jobs i dataverden.

- De som kjente han føler at verden ble frarøvet en betydelig kapasitet. Han søkte alltid etter noe som var større og bedre, sier forfatteren Molly Knight Raskin.

- Han kunne gjort akkurat det han bestemte seg for at han ville gjøre. Han hadde et grenseløst potensiale. Hva det ville resulterti, får vi aldri vite, sier Tom Leighton.

Akamai Technologies er fortsatt et stort selskap som driver med datasikkerhet.