Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig dyr i Aust-Agder

En hemmelig dyreart lurer i skogen i Aust-Agder og begrenser brakkebygging i Åmli. Hensynet til (dyre)rikets sikkerhet gjør at ingen får vite hva slags dyr det gjelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Naturen er ein viktig del av Åmli kommune, fordi naturen er ein del av kulturen,» reklamerer ordfører Tellef Harstvei. I kommunens skoger fins både elg, ugle, rev, tiur - og en hemmelig dyreart.

- Vi er pålagt å unnta arten fra offentlighet, sier teknisk sjef Sigmund Tveit, som vokter flere dyrearter, sammen med skogbrukssjefen, og har data om flere hemmelige arter nedlåst på sitt kontor.

Truet av brakker

De hemmelige dyras eksistens kom fram under behandlingen av en byggesak. Saken ble kjent i Agderposten i går.

Ulsrud sameie skogselskap må tåle begrensninger i bruken av sine to skogsbrakker på egen eiendom. Brakkene kan nyttes i forbindelse med nødvendig skogpleie, men ikke til sosiale aktiviteter. Årsak: En sjelden og sårbar dyreart oppholder seg i nærheten.

I vedtaket heter det at arten må ha ekstra mye ro og fred i månedene januar til juli.

- Jeg ville ikke reagert dersom jeg så denne arten i skogen, sier kommunens tekniske sjef. - Men artens reproduksjon må sikres, derfor må vi unnta navnet i denne saken.

- Når det gjelder saken i Åmli, har jeg absolutt ingen kommentar, sier Harald Tveito i Ulsrud sameie skogselskap.

Skal hindre plyndring

Dyret står i Direktoratet for naturforvaltnings liste over truede arter som bør holdes skjult. Årsaken er faren for faunakriminalitet: - For å beskytte artenes yngleområder og spillområder, anbefaler vi at artenes navn og funksjon skjermes, sier Arild Pfaff i Aust-Agder fylkes miljøvernavdeling.

- Vil ikke faunakriminelle finne fram til dyrene uansett?

- Folk kan oppsøke steder der artene er, og i god tro gjøre ting som kan skade artene, hvis det står i alle aviser hvor de er.

Lokalavisa Agderposten skriver i dag at dyret som lokalpolitikerne verner så sterkt, er en eller flere ørner.

Hele Norges coronakart