Hemmelig e-postkonto kan felle Gonzales

Nettet snøres rundt justisminister Alberto Gonzales.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Striden rundt avsettelsen av de åtte føderale statsadvokatene i USA fortsetter. Og den fortsetter å eskalere. Hva var det som gjorde at akkurat disse åtte måtte gå, mens de 85 andre statsadvokatene fikk beholde jobbene sine?

Disse fikk sparken:

• H. E. Cummins III, Eastern District of Arkansas

• Kevin V. Ryan, Northern District of California

• Daniel Bogden, District of Nevada

• Carol Lam, Southern District of California

• David Iglesias, District of New Mexico

• Paul K. Charlton, District of Arizona

• John McKay, Western District of Washington)

• Margaret Chiara, Western District of Michigan

Kilde: Wikipedia

• Hvilke vurderinger ble gjort? På hvilket grunnlag ble de gjort? Og hvem var med på å bestemme hvem som skulle bli og hvem som skulle bort?

Justisministeren hevdet først at oppsigelsene kun var jobbrelaterte. Han hevdet også at han hadde lite eller ingenting med oppsigelsesprosessene å gjøre. Senere har han gått tilbake på dette.

Selv har statsadvokatene hevdet de fikk sparken etter at republikanske lovgivere forsøkte å blande seg inn i etterforskningen deres.

Les mer om statsadvokatenes forklaring i her.

Demokratene har hele tiden mistenkt at de åtte fikk sparken av politiske årsaker. De tror de kan ha mistet jobben fordi de var for pågående i etterforskningen av republikanske lovgivere eller ikke pågående nok overfor demokrater.

Nå tror kongressen at justisminister Alberto R. Gonzales sitter på flere dokumenter om avskjedigelsene enn det han hittil har gitt fra seg.

Det er en uke til Gonzales skal avgi sin forklaring for granskingkommitteen. Den forklaringen kan bli avgjørende for hans karriere som justisminister.

VINN ELLER FORSVINN: Alberto R. Gonzales\' tid som justisminister kan være over. Både demokrater og republikanere krever hans avgang etter statsadvokatskandalen. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/Scanpix
VINN ELLER FORSVINN: Alberto R. Gonzales\' tid som justisminister kan være over. Både demokrater og republikanere krever hans avgang etter statsadvokatskandalen. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/Scanpix Vis mer

Hemmelige e-poster

Ifølge CNN beskyldes Det hvite hus nå for å ha forsøkt å skjule e-postkommunikasjon om regjeringsanliggender, inkludert temaer som omhandler avskjedigelsen av statsadvokatene, ved å bruke uoffisielle e-postkanaler.

De hemmelige e-postene ble oppdaget på et republikansk e-postdomene kalt gwb43.com. Dette domenet er ikke del av det offisielle kommunikasjonssystemet Det hvite hus benytter.

Under Nixon-administrasjonen ble den såkalte The Presidential Records Act vedtatt. Den krever at all offisiell kommunikasjon om og med presidenten blir ivaretatt.

Nå har bruken av den uoffisielle e-postkanalen i denne betente saken vakt sterke reaksjoner.

- De ville sørge for at det ikke ble funnet spor av hva de egentlig holdt på med i Det hvite hus, sier Melanie Sloan i Citizens for Responsibility and Ethics in Washington til CNN.

En talsmann for Det hvite hus forsvarer bruken av det andre e-postdomenet som en passende måte å skille offisielle saker fra politisk kampanjearbeid.

Krever innsyn i flere dokumenter

Heller ikke avisen Los Angeles Times tror at justisminister Alberto R. Gonzales og hans nærmeste medarbeider Monica M. Goodling har lagt alle kortene på bordet i denne saken.

Avisen skriver at de fire senatorene som gransker saken har bedt Gonzales gi fra seg dokumenter som blant annet viser justisdepartementets interne rangering av alle de 93 statsadvokatene.

Granskerne ber også om personalmappene som Monica M. Goodling ga til tjenestemenn i justisdepartementet da de skulle avgjøre hvem som skulle sparkes.

De tre demokratene og republikaneren Alren Specter som leder granskingen har gitt justisdepartementet en absolutt frist til onsdag med å fremlegge dokumentene.

- Vi håper det ikke blir nødvendig med stevninger for å få til et samarbeid med kommitteens etterforskning, skriver senatorene i et brev til justisminister Gonzales.

Krever Gonzales\' avgang

Justisdepartementet har allerede gitt fra seg tusenvis av sider med dokumenter og e-poster. Mange av disse dokumentene antyder at Gonzales var langt mer involvert i avskjedigelsene enn det han først ga uttrykk for offentlig.

E-postutskrifter og vitneforklaringer fra Gonzales\' tidligere stabssjef, Kyle Sampson, går også på tvers av det Gonzales tidligere har sagt.

E-postene viser også at Goodling, Gonzales\' nærmeste rådgiver, spilte en svært sentral rolle i oppsigelsesprosessen. Fredag sa hun opp jobben, og hun har nektet å samarbeide med granskerne. Den tidligere stabssjefen D. Kyle Sampson sa opp dagen før de første e-postene ble frigjort.

Nå krever både demokrater og republikanere at Gonzales bør vurdere sin stilling. De mener Gonzales har håndert saken på en så dårlig måte og bidratt til et politisk kaos som gjør det umulig for justisministeren å fortsette i jobben.

- Jeg tror faktisk landet ville være tjent med et nytt team i justisdepartementet, sier republikaneren og tidligere flertallsleder i Representantenes hus Newt Gingrich til nyhetsbyrået AP.

- Jeg kan ikke se for meg at han vil være effektiv resten av tida i administrasjonen...De kommer til å være innblandet i endesløse høringer, sier Gingrich.

17.april skal Gonzales avgi sin forklaring om hva som skjedde i forkant av avskjedigelsen av de åtte statsadvokatene. Begivenheten beskrives som en vinn-eller-forsvinn-dag for justisministeren som tiltrådte i 2005.

GIKK FRA STILLINGEN: Gonzales\' tidligere stabssjef Kyle Sampson under høringen på Capitol Hill 29.mars. Han er én av Gonzales\' to nærmeste medarbeidere som har gått fra stillingen på grunn av bråket rundt statsadvokatene.
-BØR GÅ: Den tidligere flertallslederen Newt Gingrich mener landet vil være best tjent med at Gonzales går av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer