<strong>USA SIER UNNSKYLD:</strong> Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nå trues et amerikansk universitet av milliardsøksmål. Foto: AP/Reuters/NTB Scanpix
USA SIER UNNSKYLD: Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nå trues et amerikansk universitet av milliardsøksmål. Foto: AP/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Hemmelig eksperiment: USA infiserte hundrevis i Guatemala med forferdelige kjønnssykdommer på 40- og 50-tallet

Nå går ofrene til milliardsøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hundrevis av mennesker, som uvitende ble del av en grusom forskningsstudie på kjønnssykdommer, saksøker nå Johns Hopkins-universitetet i USA, melder CBS Baltimore.

Forsøket, som var i regi av amerikanske myndigheter, fant sted for mer enn 65 år siden.

Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nær 800 personer tar nå del i et gruppesøksmål i milliardklassen mot det amerikanske universitetet.

- Aktivt bedratt Ofrenes advokater hevder det nå er på høy tid å rette opp i de forferdelige overgrepene forsøkspersonene ble utsatt for.

Påstanden er at Johns Hopkins skapte og designet Guatemala-eksperimentet, godkjente det for finansiering og overvåket og holdt skjult måten det ble utført på.

- De la lokk på det og sørget for at ingen visste om det. Samtykke ble aldri hentet inn. De har aktivt bedratt disse menneskene, sier Paul Bekman, en av advokatene som representerer ofrene og deres familier i Guatemala.

Kvinner og foreldreløse barn De forferdelige eksperimentene skal ha blitt utført på kvinner, foreldreløse barn og soldater.

Johns Hopkins-universitetet mener de ikke er å klandre.

- Johns Hopkins uttrykker dyp sympati for enkeltpersoner og familier som er rammet av den beklagelige syfilisstudien i Guatemala utført av den amerikanske regjeringen. Dette var ikke en Johns Hopkins studie. Johns Hopkins initierte ikke og betalte ikke for gjennomføringen av studien. Intet nonprofit-universitet eller sykehus har noensinne blitt holdt ansvarlig for en undersøkelse utført av den amerikanske regjeringen, heter det i en uttalelse fra universitetet.

Obama sa unnskyld Tidligere har USAs president Barack Obama, samt USAs utenriks- og helseminister beklaget til Guatemalas regjering og til alle som var berørt av Guatemala-studien.

I 2012 avviste en amerikansk dommer et gruppesøksmål som søkte å holde føderale tjenestemenn ansvarlige for Guatemala-studien.

Dommeren mente søksmålet heller burde rettes mot de politiske grener av den føderale regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer