Hemmelig eksperiment: USA infiserte hundrevis i Guatemala med forferdelige kjønnssykdommer på 40- og 50-tallet

Nå går ofrene til milliardsøksmål.

USA SIER UNNSKYLD: Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nå trues et amerikansk universitet av milliardsøksmål. Foto: AP/Reuters/NTB Scanpix
USA SIER UNNSKYLD: Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nå trues et amerikansk universitet av milliardsøksmål. Foto: AP/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hundrevis av mennesker, som uvitende ble del av en grusom forskningsstudie på kjønnssykdommer, saksøker nå Johns Hopkins-universitetet i USA, melder CBS Baltimore.

Forsøket, som var i regi av amerikanske myndigheter, fant sted for mer enn 65 år siden.

Et stort antall guatemaltekere ble infisert med syfilis eller andre seksuelt overførbare sykdommer på 40- og 50-tallet. Nær 800 personer tar nå del i et gruppesøksmål i milliardklassen mot det amerikanske universitetet.

- Aktivt bedratt Ofrenes advokater hevder det nå er på høy tid å rette opp i de forferdelige overgrepene forsøkspersonene ble utsatt for.

Påstanden er at Johns Hopkins skapte og designet Guatemala-eksperimentet, godkjente det for finansiering og overvåket og holdt skjult måten det ble utført på.

- De la lokk på det og sørget for at ingen visste om det. Samtykke ble aldri hentet inn. De har aktivt bedratt disse menneskene, sier Paul Bekman, en av advokatene som representerer ofrene og deres familier i Guatemala.

Kvinner og foreldreløse barn De forferdelige eksperimentene skal ha blitt utført på kvinner, foreldreløse barn og soldater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer