Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig fly-bonus åpent på Internett

KRISTIANSAND (Dagbladet): Topphemmelig informasjon om Braathens-passasjerer har i over en måned ligget åpent tilgjengelig på Internett. Skattemyndighetene, som i årevis forgjeves har gått rettslige runder for å få innsyn i passasjerenes bonusbeholdning, kunne hentet informasjonen direkte på PC-ene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reagerte med vantro

Braathens har i to uker vært klar over at uvedkommende kunne få tilgang til følsomme passasjeropplysninger. Men hullet i datasystemet ble først tettet da Dagbladet i går ettermiddag konfronterte flyselskapet med fadesen.

Informasjonskonsulent Ørjan Heradstveit hevder at dataavdelingen hele tida har arbeidet på spreng med problemet og at det var tilfeldig at feilen ble utbedret nesten samtidig med at Dagbladet fikk kjennskap til saken.

- Det er uansett ytterst beklagelig at våre kunder er blitt utsatt for muligheten for innsyn fra uvedkommende, sier Heradstveit.

Ingen sperrer

I forbindelse med overgang til nytt bonusprogram blir alle Braathens' 470000 bonusbrukere utstyrt med egen sikkerhetskode som kan brukes til å sjekke poengkontoen via Internett. Det er i denne forbindelse at hvem som helst har kunnet gå inn på Internett-sidene og fått adgang til et stort antall konti.

Systemet som skulle stoppe uvedkommende, har ikke fungert.

Detaljerte opplysninger om Braathens-passasjerenes flyreiser, leiebiler og hotellovernattinger kunne fritt hentes av alle Internett-brukere.

Databasen inneholdt opplysninger om passasjerenes aktiviteter de siste fem årene. Her lå også nøyaktige opplysninger om uttak av bonusreiser.

Slike gratisreiser er skattepliktige, men skattemyndighetene har hittil ikke hatt muligheter for å kontrollere virksomheten.

Prinsipp-sak

Norske flyselskaper tviholder på retten til ikke å røpe noe om sine passasjerers skattepliktige bonusreiser. Selskapene hevder at utenlandske selskaper vil få konkurransemessige fortrinn dersom skattemyndighetene får innrapportert bonusreiser.

For Braathens' passasjerer innebærer bonusprogrammet at man får en gratis innenlandsreise tur-retur etter ti enkeltreiser til full pris.

Da Dagbladet sjekket noen titalls tilfeldig utvalgte bonuskonti, viste det seg at nær halvparten av kundene hadde reist på gratisturer de siste to årene. Dette står i kontrast til flyselskapenes tidligere opplysninger om at de fleste passasjerene lar poengene stå uvirksomme på konto.

En Oslo-advokat kvitterte ut hele 16 gratisturer i løpet av de siste to årene.