Hemmelig forhold
ryster Sverige

Stedfortredende politisjef i Sverige, Mats Löfving, etterforskes for grov tjenestefeil etter å ha ansatt Linda Staaf som etterretningssjef for så å innlede et forhold til henne. Staaf langer ut mot mistenkeliggjøringen av henne.

FORHOLD: Linda Staaf (t.v) og Mats Löfving (t.h) under en pressekonferanse i 2019. Foto: Stina Stjernkvist / TT
FORHOLD: Linda Staaf (t.v) og Mats Löfving (t.h) under en pressekonferanse i 2019. Foto: Stina Stjernkvist / TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skandalen, som nå rir svensk politi som en mare, stammer fra 2015, viser avsløringer fra den svenske avisa Expressen.

Da skal Löfving, som da var sjef for politiets nasjonale operative avdeling (Noa), ha ansatt Linda Staaf - som ikke hadde politierfaring - i stillingen som nasjonal etterretningssjef. Deretter innledet de to et forhold.

Ifølge Expressen hadde 21 andre personer med lang politierfaring søkt på stillingen i en tidligere utlysning.

I den siste utlysningen var det imidlertid bare Linda Staaf som søkte på stillingen - og hun fikk jobben. Da var det bare Löfving som tok beslutningen om ansettelsen, skriver avisa.

Löfving etterforskes nå for grov tjenestefeil i forbindelse med ansettelsen. Det skriver svenske påtalemyndigheter i en pressemelding mandag.

Visestatsadvokat Bengt Åsbäck har tidligere sagt til Expressen at forholdet mellom de to i forbindelse med ansettelsen har blitt undersøkt tidligere.

- Det handlet om hvordan Linda Staaf fikk jobben sin på Noa og om det fantes et forhold mellom henne og Noa-sjef Mats Löfving, sa han til avisa.

Staaf har tidligere bekreftet overfor Expressen at hun og Löfving hadde et forhold da han var hennes overordnede i Noa.

Expressen har forsøkt å kontakte Löfving i forbindelse med avsløringene, uten å lykkes.

ETTERFORSKES: Politisjef i Stockholm, Mats Löfving, er under under lupen for å ha ansatt Linda Staaf som etterretningssjef i for politiets nasjonale operative avdeling (Noa) for deretter å ha innledet et forhold til henne .Foto: Maja Suslin/TT / NTB
ETTERFORSKES: Politisjef i Stockholm, Mats Löfving, er under under lupen for å ha ansatt Linda Staaf som etterretningssjef i for politiets nasjonale operative avdeling (Noa) for deretter å ha innledet et forhold til henne .Foto: Maja Suslin/TT / NTB Vis mer

Anmeldt

I 2020 forlot Löfving stillingen i Noa for å bli politisjef for Stockholm-regionen i Sverige. Høsten 2022 ble det bestemt at Staaf skal gå fra sin stilling som etterretningssjef og begynne i Justisdepartementets politienhet.

Skandalen stopper imidlertid ikke der. I desember 2021 ble Löfving anmeldt for en rekke forhold som inkluderer trusler og trakassering av politiets sikkerhetssjef Ari Stensmann. Anmeldelsen ble sendt etter at Stensmann hadde snakket med Linda Staaf, avslørte Expressen forrige uke.

Den gang besluttet spesialenheten å ikke innlede etterforskning etter anmeldelsen.

Mandag skriver avisa at det foreligger enda en anmeldelse av Löfvings framtreden overfor Staaf.

SLÅR TILBAKE: Mandag slår tilbake mot spekulasjonene rundt ansettelsesprosessen. Foto: Jerry Lampen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
SLÅR TILBAKE: Mandag slår tilbake mot spekulasjonene rundt ansettelsesprosessen. Foto: Jerry Lampen / ANP / AFP) / Netherlands OUT Vis mer

Slår tilbake

Allerede fredag uttalte Staaf til Dagens Nyheter at hun ikke har noe å skjule.

- Mange menn tåler ikke at en kvinne får makt og innflytelse i en mannsdominert bransje, sier hun til avisa og legger til at Löfving har utsatt henne for «respektløs oppførsel».

I et intervju med TV 4 mandag langer Staaf ut mot mistenkeliggjøringen av henne.

- Jeg henvendte meg til sikkerhetssjefen (Ari Stensmann, red.anm.), fordi jeg følte meg utsatt. Det har endt med at det er jeg som kvinne som henges ut og nedverdiges offentlig, ikke minst på sosiale medier, sier hun til kanalen.

Om ansettelsen som etterretningssjef sier hun følgende:

- Jeg har søkt på en jobb, men så er det altså jeg som må sitte her og forsvare meg om en ansettelse der jeg ikke har gjort noen beslutninger. Jeg har ikke ansatt meg selv, sier hun til kanalen.

Ifølge TV 4 har politidirektøren i Sverige, Anders Thornberg, igangsatt en etterforskning for å sikre en «fullstendig gjennomgang» av opplysningene som har framkommet den siste tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer