RESULTATET: En lokal kommandant for opprørsstyrkene viser her en ødelagt bunker som tilhørte regjeringsstyrkene. Bildet er tatt sør-øst for byen Zintan i juni i år. Opprørssoldatene er viktige målangivere for NATO-alliansen. FOTO: REUTERS/Anis Mili
RESULTATET: En lokal kommandant for opprørsstyrkene viser her en ødelagt bunker som tilhørte regjeringsstyrkene. Bildet er tatt sør-øst for byen Zintan i juni i år. Opprørssoldatene er viktige målangivere for NATO-alliansen. FOTO: REUTERS/Anis MiliVis mer

Hemmelig fransk-britisk operasjon i Libya

Storbritania og Frankrike har sendt spesialsoldater langt inn i Libya for å væpne, trene og støtte opprørsfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Offisielle NATO-kilder forteller til The New York Times at overvåkingen av Tripoli fra luften er kraftig intensivert.

NATO-kilden hevder dette har vært en avgjørende faktor for at maktbalansen har forskjøvet seg til opprørernes side.

•FØLG UTVIKLINGEN LIVE

Droner døgnet rundt Den offisielle kilden sier til avisen at koordineringen mellom NATO og opprørerne har blitt både mer sofistikert og effektiv i løpet av de siste ukene, selv om NATOs mandat egentlig bare strekker seg til å beskytte sivile og ikke ta noen part i konflikten. En av NATOs fremste diplomater, som av avisen er lovet full anonymitet, sier blant annet at USA har etablert en døgnkontinuerlig drone-overvåking av sentrale områder på libysk territorium. De nevnte områdene inneholder styrker som fortsatt er lojale overfor oberst Kadhafi.

Dronene skal oppdage, spore og til tider kunne åpne ild mot disse styrkene.

Spesialstyrker på bakken Samtidig har Storbritannia, Frankrike og andre nasjoner satt inn personell fra sine spesialstyrker langt inne på libysk territorium. Disse styrkene er der med flere hensikter, forteller begge NATO-kildene til The New York Times.

- De skal gjøre opprørerne mer stridsdyktige ved å være instruktører, samt væpne dem. Vi har hele tiden visst at det ville komme til et punkt der effektiviteten til regjeringsstyrkene vil falle til et stadie der de ikke har noen effektiv kommandostruktur over sine mannskaper, sier NATO-diplomaten til avisa.

Nato-diplomaten forteller at kurven for både opplæring og bevæpning hos opprørsstyrkene har vært stadig økende.

- Nå ser vi at disse kurvene har krysset hverandre, sier han. NATO-alliansen hadde frem til lørdag fløyet 7459 angrepstokt mot Libya siden mars i år.

«NATO har blitt smartere den siste tiden» Det sier sier Fredric Wehrey til avisen. Han er senioranalytiker ved RAND Corporation og har fulgt situasjonen i Libya svært tett.

- Angrepene har den siste tiden blitt mer presise, bedre kontrollert-og koordinert. Dette gjør at færre sivile og uskyldige har blitt rammet. Opprørerne har vært viktige for NATO i disse angrepene. De har bidratt til å velge ut angrepsmål og via samband rapportere inn koordinatene. Utstyret de har benyttet er levert av individuelle NATO-allierte, sier han.

Frykter Saddam-valg NATO-diplomaten, som er en avisens hovedkilder, sier tørrvittig om det som nå skjer:

UTKIKKSPOST: Opprørerne har den siste tiden vist fremgang som observatører og soldater. Allierte i NATO hat stått for en del av treningen og bevæpningen. FOTO: REUTERS/Thaier al-Sudani
UTKIKKSPOST: Opprørerne har den siste tiden vist fremgang som observatører og soldater. Allierte i NATO hat stått for en del av treningen og bevæpningen. FOTO: REUTERS/Thaier al-Sudani Vis mer

- De har definitivt våre telefonnumre. Vi har nå et mye bedre bilde av det som skjer på bakken.

Mange frykter at oberst Kadhafi skal gjøre som Saddam Hussein gjorde i etterkant av USAs invasjon i 2003; Gjemme seg og fortsatt spre sin propaganda via sitt mest lojale nettverk.

- Å spå hva denne mannen kommer til å gjøre, er veldig veldig vanskelig, sier en høyt ranket militær befalingsmann til The New York Times. I følge en offisiell kilde i Washington, skal USA sitte på beviser for at enkelte medlemmer av Kadhafis innerste sirkel har forsøkt seg på forhandlinger rundt sin egen overgivelse. Men det presiseres at det ikke finnes noen holdbar informasjon om hvor Kadhafi nå befinner seg.

BOMBET AV NATO: En av Kadhafis ammunisjonsbunkere er utradert etter at NATO har gjort jobben sin. NATO henter vitale opplysninger og koordinater til sine angrep fra NATO-trente opprørsstyrker. FOTO:  REUTERS/Anis Mili
BOMBET AV NATO: En av Kadhafis ammunisjonsbunkere er utradert etter at NATO har gjort jobben sin. NATO henter vitale opplysninger og koordinater til sine angrep fra NATO-trente opprørsstyrker. FOTO: REUTERS/Anis Mili Vis mer