Hemmelig fredstur til Norge og Sverige

Ledere for Colombias største gerilja, FARC, og regjeringens forhandlere har kommet på hemmelig fredstur til Norge og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har kommet på oppfordring fra Jan Egeland, tidligere statssekretær og nå FN-representant i Colombia.

Turen er omgitt av stort hemmelighetskremmeri og strenge sikkerhetstiltak. I Colombia har halvmilitære dødsskvadroner på ytre høyre fløy utlovd store summer for geriljaledernes hoder.

I spissen for besøkende forhandlerne fra FARC kommer Razl Reyes, den «politiske» nestlederen i geriljaen. Han regnes som nummer to etter den legendariske åttiåringen Manuel Marulanda, kalt «Den treffsikre».

Samfunnsmodell

- Jeg har lenge arbeidet med å tilrettelegge denne typer møter her, er alt Jan Egeland vil ut med.

Han har ellers åpenbart lovet partene ikke å fortelle noe om tid og sted for møter. Colombia er verdens mest voldelige land, og så vidt Dagbladet forstår, vil ikke Egeland gjøre noe som kan sette sikkerheten i fare og gi ham «blod på hendene».

Til Norge

Kolombianerne kom til Sverige onsdag. Møtene har vært hermetisk lukket. De foregår på «et sted en times biltur fra Stockholm».

Onsdag til uka kommer de til Norge, etter hva Dagbladet erfarer. I Norge står demokrati og sosial velferd på dagsordenen.

Turen har vært forberedt i all hemmelighet. Utenriksminister Guillermo Fernandez de Soto besøkte Oslo i oktober og Stockholm i desember. I hemmelighet dro Victor G. Ricardo, høykommissær for fred av, tirsdag til opprørernes «hovedstad» San Vicente for å hente geriljautsendingene. Da de kom til flyplassen i hovedstaden Bogota sto sikkerhetspolitiet klar til å beskytte dem. Der fikk de ettersøkte lederne for første gang utstedt ekte pass.