ERNAS DRØM: Statsminister Erna Solberg har lenge drømt om en borgerlig flertallsregjering. Denne uka kan hun få drømmen oppfylt - eller knust. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ERNAS DRØM: Statsminister Erna Solberg har lenge drømt om en borgerlig flertallsregjering. Denne uka kan hun få drømmen oppfylt - eller knust. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Hemmelig Frp-votering kan knuse Ernas drøm

Flere i Frp er lunkne til å åpne døra for KrF. Krav om skriftlig votering i landsstyret gir økt usikkerhet om utfallet.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF sitter nå på overtid og forhandler om en ny regjeringsplattform. Men som Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere denne uka, er ikke avtalen på plass før alle partiene har sagt ja.

- Det er ulike organer i de ulike partiene som avgjør. Vi er ikke ferdige med en avtale før den har vært igjennom denne godkjenningsprosessen. Det er først da vi har en avtale, sa Solberg.

Dagbladet får opplyst at en avtale tidligst blir klar tirsdag, men det kan også bli onsdag eller enda senere i uka.

Kan bli skriftlig votering

I Fremskrittspartiet er det landsstyret som vil gi det endelige svaret på om Erna Solberg får drømmen om en borgerlig flertallsregjering oppfylt. Og der vil prosessen bli langt grundigere enn i fjor.

Da fikk Frp-erne ifølge Aftenposten 26 minutter på å sette seg inn i det 80 sider store dokumentet før det ble bestemt at Frp var for at Venstre skulle få komme inn i regjeringen basert på Jeløya-avtalen.

Nå er det ikke bare en forventning, men et krav om en bedre prosess.

Først og fremst ved at man får bedre tid til å sette seg inn i selve forhandlingsresultatet, men også at det kan bli skriftlig votering. Det åpner for at delegatene kan stemme blankt og at presset vil være mindre for å gå mot en anbefaling fra partiledelsen.

- Jeg synes det er en selvfølge at det blir skriftlig votering. Det er mye som skal stemmes over og det er naturlig med skriftlig avstemming, slik at vi stemmer ut fra det hjerte ønsker, sier Tone E. Ims Larssen, fylkesleder i Oslo Frp.

Det samme støttes av andre i landsstyret, som ønsker å være anonyme.

- Det er ingen selvfølge at den framforhandlede avtalen får støtte i Fremskrittspartiet. Det vil komme helt an på gjennomslagene vi får. Er ikke de gode nok, kommer forslaget om skriftlig votering. Og da kan det bli nedstemt.

Innvandringsseier

Partinestor Carl I. Hagen, som ikke sitter i landsstyret, mener mye taler for at det blir skriftlig avstemming.

- Det høres fornuftig ut. Når det er skriftlig votering, trenger man ikke ta hensyn til karriere og framtidige muligheter, sier Hagen, som samtidig mener det også er gode argumenter for ikke å ha skriftlig votering. Da kan fylkene se hva fylkeslederne har stemt.

VIKTIGE SYLVI: Sylvi Listhaug er en del av Frp's delegasjon. Hvis Listhaug omfavner utvidelsen, vil det veie tungt.
VIKTIGE SYLVI: Sylvi Listhaug er en del av Frp's delegasjon. Hvis Listhaug omfavner utvidelsen, vil det veie tungt. Vis mer

Hagen avdramatiserer også et eventuelt resultat der Frp lukker døra for KrF.

- Det som er viktig er forhandlingsresultatet. Hvis det ikke blir en bra løsning, fortsetter den sittende regjering basert på Jeløya.

Flere i Fremskrittspartiet peker på at det er Erna Solberg og fungerende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad som har lagt «alt i potten» for å få til en flertallsregjering. For Frp vil det - som Hagen sier - være helt avhengig av resultatet. Og da spesielt resultatet på innvandring der Frp trenger «en blank seier».

- Ernas prosjekt

Få har heller glemt KrFs «taxfree-kupp» i budsjettforhandlingene i fjor høst, da KrF stemte sammen med Arbeiderpartiet og fjernet en Frp-seier, samtidig som de satt og forhandlet om statsbudsjettet. Til slutt gikk budsjettet gjennom Frp's stortingsgruppe med et nødskrik.

- En flertallsregjering med KrF er Ernas store prosjekt, ikke vårt. For Frp handler det ikke om at vi må sitte i regjering for enhver pris. Det er andre som sitter med ett kort på hånda og må kjøre det løpet, sier en sentral Frp-er.

Frp-leder Siv Jensen er også klar over faren for at en framforhandlet avtale med KrF, som ledelsen stiller seg bak, havarerer i landsstyret.

Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen har alle vært på Hadeland og snakket med Frp's forhandlere.

Sylvi Listhaug sitter også i forhandlingene, og hvis hun skulle gå helhjertet inn for å ta KrF inn i regjering, vil det veie tungt hos mange i Frp. Også her er forskjellen markant fra forhandlingene på Jeløya i fjor, da det bare var folk i regjeringen som representerte Frp. I år er Sylvi Listhaug med som vanlig stortingsrepresentant i tillegg til parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

- Partiledelsen er opptatt av at forhandlingsresultatet skal være forankret. Jeg har ingen tro på at de ikke skal lytte til signaler fra partiorganisasjonen, sier Carl I. Hagen.