Hemmelig Hydro-formue vekker oppsikt

Hydro-topper må svare for Stortinget om den hemmelige formuen DN avslørte i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattemyndighetene har nå fått oversendt informasjon om den hemmelige utenlandsformuen til avdøde Hydro-sjef Johan B. Holte. Lederen av Stortingets næringskomité forventer at næringsministeren ber Hydro om en redegjørelse.

Dagens Næringsliv avslørte lørdag at flere toppsjefer i Norsk Hydro skal ha mottatt pengegaver fra et hemmelig fond i Sveits. Fondet ble forvaltet av en tysk baron, og DN har fått tak i et brev tidligere Hydro-generaldirektør Johan B. Holte skrev i 2000 til baronen og søkte om flere penger fra fondet.

Da Holte døde i 2002 etterlot han seg over en million kroner på en hemmelig konto i Sveits i tillegg til 30 millioner kroner til en stiftelse i Norge som han opprettet før han døde.

Stiftelsen forvaltes av tidligere Hydro-sjef Dag Flaa. Den sveitsiske millionen ble overført til stiftelsen for over ett år siden uten at skattemyndighetene skal ha blitt varslet om dette.

Nå har imidlertid myndighetene fått informasjon.

- Vi har oversendt alle opplysninger om dette til Oslo ligningskontor, og saken ligger nå der til behandling, sier stiftelsens advokat Amund Fougner til DN.

Redegjørelse

I Norsk Hydro betraktes Holtes hemmelige konto som en privatsak.

- Vi har ikke opplysninger som tilsier at Hydro har opptrådt klanderverdig i denne saken. Hva Holte hadde på konto i Sveits var så vidt vi kan se i dag en privat sak, sier kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen til DN.

Olav Akselsen (Ap), leder av Stortingets næringskomité, mener imidlertid at næringsminister Børge Brende (H) bør kreve en redegjørelse fra Hydro. Også Øystein Hedstrøm (Frp) mener Hydro har en del å svare for, mens Ivar Kristiansen fra Høyre mener fondet i utgangspunktet er en sak for selskapet, ikke politikerne.

Forundret

Historikerne som er i ferd med å skrive Hydros 100-års historie kjente ikke til det hemmelige fondet.

Gruppen av historikere ledes av professor Francis Sejersted. Han sier han er forundret.

- Opplysningene om dette fondet er meget spennende og kan ikke under noen omstendigheter stå ukommentert fra våre forfattere. Jeg er forundret, men det var vel bare topp-toppene i Hydro som visste om det, tenker jeg, sier Sejersted til DN.

(NTB)